sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: 1. luukku



Tervetuloa seuraamaan blogin ihkaensimmäistä joulukalenteria! Luvassa on erilaisia lyhyitä juttusarjoja sekä monia hyödyllisiä ja hauskoja postauksia. Toivottavasti pidätte lukemastanne :)


Yksityistunnilla kadonneita istuinluita etsimässä



Noin kuukausi sitten pääsin kokeilemaan elämäni ensimmäistä kertaa yksityistuntia Tiina Honkakuru-Perkkiön, eli Tintin opetuksella. Sain toivoa aihetta sekä ratsua. Aiheen valinta oli vaikea, sillä tuntui että monessa asiassa olisi petrattavaa. Aiheeksi toivoin lopulta istuntaa, sillä istunnassani on paljon parantamisen varaa, eikä normaalilla ratsastustunnilla yleensä istuntaan kerkiä kiinnittämään huomiota tarpeeksi paljon. Istunta on myös edesauttaa montaa muuta asiaa, kuten hevoseen vaikuttamista. Ratsuksi toivoin Metteä, sillä minusta tuntui, etten osaa Meten harjoitusravissa istua tarpeeksi tiiviisti satulaan ja Meten kanssa käväisen välillä kisoissa mittailemassa taitojani ja hankkimassa elämääni lisäjännitystä.

Tunnin aluksi Tintti kysyi, mitä asioita haluaisin harjoitella. Asioitahan tulisi miljoonia mieleen, mutta silloin tunti ei riittäisi mihinkään. Toivoin, että harjoittelisimme erityisesti siirtymisiä, sillä esimerkiksi laukasta raviin tai ravista käyntiin siirtymisissä minun on vaikeaa aktivoida vatsalihakseni ja käyttää istuinluitani oikein. Lisäksi painopisteeni heilahtaa helposti. Ohjista vetäminen ja jalustimiin tukeutuminen on yksi helmasynneistäni, siis yksi niistä monista :). Muita istuntavirheitäni on muunmuassa polven nouseminen erityisesti pohjetta käyttäessä sekä oma vinouteni mikä hankaloittaa istumista ympyrällä ja voltilla. Hyviksi asioiksi istunnassani voisin sanoa sen, että tiedostan ongelmat ja teen töitä niiden ratkomiseksi. Jalkakaan ei nouse enää niin villisti, kuin joskus. Aiempien istuntakurssien ansiosta olen oppinut kääntämään istuinluuni oikein päin, ja mielestäni ne pysyvätkin oikein päin melko hyvin.
Istuntaa on hyvä katsoa eri suunnista, takaa näkee vinoudet hyvin. Myös hevosen vinous voi vinouttaa ratsastajaa.
Tintti: Otimme tunnin tavoitteeksi parantaa Niinan lantion asentoa ja mukautumista liikkeeseen. Ongelmana on aiemmin ollut lantion kallistuminen eteenpäin, minkä vuoksi Niinan on vaikea pysyä rennosti liikkeen mukana. Tästä seuraa jännitystä, puristautumista ja siitä taas mukautumisen ongelmat. Koska yhdellä tunnilla ei kaikkea ehdi saada kuntoon, päätimme yhdessä tehdä yksinkertaisia harjoitteita asioiden korjaamiseksi. Teimme perusharjoituksia ja siirtymisiä aluksi suorilla urilla ja sitten kaarevilla. Sovimme, että ensin työskentelemme koulutunnin tapaan ja lopuksi vielä laitamme Niinan liinaan, jotta voi paremmin keskittyä itseensä.

Niina: Aloitimme etsimällä istuinluitani ensin käynnissä. Korjasin asentoani koko ajan, että istuinluuni tuntuisivat yhtä paljon koko ajan. Tein käynnistä pysähtymisiä istunnalla. Kun hoksasin idean, eli käänsin istuinluitani eteenpäin ja tiivistin istuntaani, Mette kuunteli todella hyvin ja tuntuikin, että se lukisi ajatuksiani.

Käyntiharjoittelun jälkeen siirryin kevyeen raviin jossa Tintti neuvoi tiputtamaan jalkaa enemmän alaspäin. Tämä rauhoitti jalkaani paljon, joka monesti jumputtaa ihan turhaan liikkeen mukana. Suurimmat ongelmani ovat kuitenkin harjoitusravissa ja käytimmekin paljon aikaa ravisiirtymisiin. Kun laukkasin kumpaankin kierrokseen ympyrällä, huomasimme kumpikin miten hankala minun on istua oikeassa kierroksessa. Olin tiedostanut vinouteni jo aiemmin, mutta oikeastaan nyt kun keskityin pelkästään omaan istuntaani tajusin, kuinka vino oikeastaan olenkaan.

Tintti: Aluksi kävimme läpi vatsalihasten aktivoinnin pidättämisessä, erityisesti alavatsan sekä selän lihasten tukevoittamista pidätteen aikana. Joskus on vaikea muistaa pidättää ensin omalla keholla, käyttää lihaksia ja osata rentouttaa ne hevosen reagoidessa oikein. Yksi haastavimmista asioista on osata vastustaa liikettä olematta jäykkä ja kankea. Hevoset lakkaavat käyttämästä selkäänsä siirtymisissä, kun ratsastaja jäykistyy tai hänen lonkkanivelensä eivät pysty mukautumaan hevosen liikkeeseen esimerkiksi vääränlaisen lantion asennon vuoksi. Vatsalihasten tehokas käyttö on mahdollista vain, kun lantio toimii oikeassa asennossa.

Laukassa erityisesti kaarevalla uralla Niinan lantio painui jatkuvasti vasemmalle etenkin oikeassa kierroksessa. Tästä seurasi, että hevonen ei meinannut kääntyä ja Niinan oli vaikea seurata laukan pyöreää liikettä. Kun Niina sai lantiota enemmän oikealle ja painon jakautumaan tasaisemmin molemmille istuinluille lantion ollessa oikeassa asennossa, hän myös löysi rennon mukautumisen ja lakkasi puristamasta. Painon jakautuessa tasaisemmin alkoi hevonenkin löytää reittiä paremmin. Tästä puolestaan seurauksena oli, että Niinan oli yhä helpompaa käyttää apuja ja viestit myös tavoittivat hevosen.
Alaselän notko katosi lantion löytäessä paremman asennon. Myös jalat rentoutuivat ja jalustimet alkoivat pysyä paremmin jalassa.

Niina: Loppupuolikkaan tunnista käytimme liinassa työskentelyyn. Olin etukäteen kuvitellut tämän olevan se helpoin osuus tunnista koska minunhan "piti vain istua kyydissä". Olin todella väärässä, sillä tuntui etten pysy satulassa ollenkaan. Sain tehdä todella paljon töitä, sillä painoni heitteli lähinnä ulkopuolelle. Yritin kääntää lantiotani liikkeen mukaan. Helpommin sanottu kuin tehty!

Yritin siirtää Metteä laukasta raviin ja ravista käyntiin pelkällä istunnalla. Hevonen tuntui olevan hieman ymmällään ratsastajasta, jonka avut eivät luultavasti olleet maailman selkeimpiä. Sain kuitenkin Meten hidastamaan ja tämäkin oli jo työvoitto minulle. Metteä ei kovin usein juoksuteta liinassa ja Meten ympyrä oli aika kulmikas liinan välillä löystyessä ja kiristyessä, joten ehkä jotakin voidaan laittaa myös sen piikkiin.


Tintti: Niina selvisi liinaharjoittelusta erinomaisesti, sillä se on melkoisen haastavaa ja vaatii aikaa, että uskaltaa rentoutua ja alkaa enemmän keskittyä istumiseen. Muutamien toistojen jälkeen hevonen alkoi kuunnella Niinan istuntaa paremmin ja myös siirtymiset helpottuivat. Jotta harjoituksesta saataisiin enemmän tehoa ja vaikuttavuutta, tulisi harjoitella usein ja muistaa pitää myös lyhyitä palautumistaukoja, jotta ratsastaja jaksaa tehdä harjoitukset oikein. Ensimmäisen kerran tavoite oli lähinnä saada ratsastaja käyttämään kehoaan käsillä jarruttamisen sijaan ja siinä onnistuimme erinomaisesti.

Liinatyöskentely on todella tehokas ja mukava tapa keskittyä istunnan ongelmiin. Tänään kuitenkin haastavaa oli, että Mette ei ole liinassa kovin usein ja sen oli vaikea pitää tasainen ympyrä. Kulmikkuudesta oli toisaalta hyötyä, Niina käytti vartaloaan varsin monipuolisesti ja joutui poistumaan mukavuusalueeltaan usein. Tämän tyyppinen harjoittelu olisi hyvä tehdä kuuriluontoisesti useamman kerran peräkkäin, jotta oppiminen tehostuu ja onnistuneita toistoja saataisiin enemmän. Myös hevosen jaksaminen tulee huomioida!

Niina: Tuntui, että tunti ei riittänyt ollenkaan ja harjoituksia tulisi ehdottomasti jatkaa. Oli erittäin hyvä, että sain keskittyä ainoastaan omaan itseeni, hevosen tuli liikkua vain oikeassa askellajissa. Tähän Mette sopi hyvin, sillä se meni tasan yhtä reippaasti tai rauhallisesti kuin pyysinkin. Mielestäni tällaiselle tunnille hyvä ratsu on sellainen, jota ei tarvitse jännittää sillä jo ajatus yksityistunnista voi olla hieman jännittävä :) Jännitin tuntia ihan turhaan, sillä Tintti ei vaatinut minulta enempää kuin mihin pystyin. Tehtäviä muokattiin minulle sopivaksi, ainakin tuntui siltä että hankaliin asioihin ja vaikeampaan kierrokseen käytimme enemmän aikaa.


Suosittelen yksityistunteja, jos niitä on mitenkään mahdollista ottaa. Jos itse ei ole ihan varma aiheesta tai hevosesta, kannattaa kuunnella opettajan mielipidettä. Istuntatunti ei ainakaan koskaan ole haitaksi kenellekään :)
Konkreettinen apu istunnan kanssa onnistuu yksityistunnilla kaikessa rauhassa

Tintti: Tunti onnistui hyvin ja Niina oli loistava oppilas. Hän jaksoi keskittyä ja kokonaisvaltaisesti pyrki tiedostamaan istuntansa ongelmakohdat ja korjaamaan niitä aktiivisesti. Tottahan on, että oppiminen tässä asiassa on pitkälti omasta oivalluksesta kiinni ja siitä, että muistaa ja päättäväisesti myös itse korjaa itseään. Opettaja antaa ikään kuin työkalut ja oppilas sitten käyttää niitä J. Oma pyrkimykseni yksityisopetuksessa on antaa ratsastajalle välineitä, joita hyödyntää sitten ns. tavallisella ratsastustunnilla. Niinan tapauksessa on tästä ollut paljon hyötyä; hän oli istuntakurssilla viime kesänä ja nyt kehonhallinnan ollessa parempi on tulos nähtävissä myös tavallisella tunnilla.

Yksityistunnit sopivat kenelle tahansa, joka haluaa oppia tehokkaasti ja päästä keskittymään omaan ratsastamiseen yksilöllisesti. Tunnille voi toivoa hevosta ja aihetta. Yksityistunnille voi tulla yksin tai kaverin kanssa. Tuntien varaukset tehdään joko suoraan siltä opettajalta, kenen tunnin haluaa tai sitten puhelinpäivystyksestä. Yksityistunnit pidetään aina normaalituntien ulkopuolella ja hevostilanteen mukaan. Tervetuloa varaamaan!


5 kommenttia:

  1. Paljonko maksaisi yksityistunti vaikka kolmen hengen kanssa poneilla? Entä neljän? :) tosi kiva postaus, pakko päästä yksäritunnille:)

    VastaaPoista
  2. Niin mitä yksityis tunti maksaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni yksin 80e, kaksin 60e/hlö... loppuja en muista :)

      Poista
  3. ovatko joulukalenteri kuvassa olevat "tontut" Caruson Sanna ja Stevenin Viivi ? :)

    VastaaPoista