tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: 17. luukku



Poni-Haan Ratsastajat järjestää vuoden mittaan paljon kaikenlaisia tapahtumia ja kilpailuita. Iso osa toimintaa ovat parin kolmen viikon välein järjestettävät seuran harjoituskilpailut. Niiden järjestämisestä vastaa hallituksen kisatiimi, mutta kortensa kekoon kantaa jokainen kilpailuihin osallistuva. Kilpailut järjestetään talkoovoimin yhdessä, joten jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä. Kilpailuissa on aina "nakkilista", josta jokainen voi tarkastaa oman tehtävänsä. Näistä töistä kilpailut siis muodostuvat.

Koulukilpailut

Sihteeri
Koulukilpailuiden ehkä tärkein tehtävä heti tuomarin jälkeen on sihteerillä. Hän istuu tuomarin kanssa luokan (tai harjoituskisoissa verryttelyryhmän) ja kirjoittaa arvostelupöytäkirjaan numerot ja tuomarin kommentit. Ilman sihteeriä tuomari joutuisi keskittymään sekä ratsastajan katselemiseen että kirjoittamiseen. Sihteerin tehtävä on vastuullinen, sillä tulokset riippuvat arvostelupöytäkirjoista ja niiden oikeellisuudesta. Sihteeriltä vaaditaan hyvää keskittymiskykyä, nopeaa kirjoitustaitoa ja pitkää muistia. Sihteerin pitää muistaa annetut numerot ja kommentit, jotta saa ne kirjoitettua ylös. Sihteerinä toimiminen on kuitenkin mielenkiintoista, sitten kun sen on ensin oppinut. Sihteerinä kuulee asioita, joita pöytäkirjoihin ei kirjoiteta ja oppii katsomaan ratoja vähän eri tavalla. Toki vaikeissa luokissa sihteerin työ on vain konekiväärimäistä kirjoittamista niin nopeasti kun mahdollista, eikä radalle ehdi vilkaistakaan.

Kuuluttaja
Omissa kisoissamme sihteeri toimii myös kuuluttajana. Kuuluttajan tehtävä on kertoa, mikä ratsukko lähtee seuraavana, ja mikä valmistautuu. Kuuluttajana tarvitsee kantavaa ja selkeää ääntä. Isommissa kisoissa kuuluttajalla on apunaan mikrofoni ja hän myös lukee ratsukoiden tuloksia sitä mukaa, kun lähtetit niitä tulospalvelusta tuovat.

Lähetti
Lähetin tehtävä on yksinkertaisuudessaan viedä halutut paperit tai tavarat paikasta A paikkaan B. Yleensä siis hakea arvostelupöytäkirjat tuomarilta ja toimittaa ne tulospalveluun. Kansallisissa kisoissa lisäksi pitää viedä ratsukon tulokset kuuluttajalle. Saattaa kuulostaa helpolta ja sitä sen onkin. Lähetin työssä on silti pieniä tärkeitä kikkoja, sillä hyvä lähetti on tehokas, mutta lähes huomaamaton. Lähetin pitää tietää missä voi kulkea ja milloin voi kulkea. Lähetti ei esimerkiksi koskaan kävele tuomarinpöydän edestä mennessään hakemaan papereita. Nämä pienet säännöt oppii kuitenkin nopeasti ja lähettinä toimiminen on yksi mukavimmista töistä. Siinä ehtii katsella kisojakin vähän.

Portinavaaja
Portinavaaja on häviämässä oleva toimihenkilöjoukko. Yhä enemmän käytetään "paikallaan pysyviä portteja" eli yhtä aitaa vähän kauempana, mutta kuitenkin ikään kuin porttina kulkuaukossa. Esimerkiksi PHR:n kansallisissa on kuitenkin pakko käyttää portinavaajia, sillä aita avataan pitkältä sivulta. Portinavaajilta vaaditaan hyviä istumalihaksia ja talvikaudella paksua pukeutumista. He istuvat paikallaan koko luokan tai verryttelyryhmän, riippuen miten on sovittu. Heidän pitää tietää, milloin ratsukko lopettaa ja seuraavan ratsukon voi päästää radalle. Portinavaajalla on kuitenkin paras näkymä radalle ja hän pääsee aitiopaikalta seuraamaan jokaisen suorituksen. Ei hullumpi homma, mikäli haluaa seurata kisoja samalla.

Tulospalvelu
Tulospalvelua hoitavat yleensä järjestäjät, koska se tehdään ohjelmalla nimeltä Equipe. Ymmärrettävästi ohjelman käyttö pitää opetella, joten siksi tehtävää ei anneta kelle tahansa. Tulospalvelun tehtävä on yksinkertaisuudessaan laskea ratsukon pisteet ja prosentit, sekä merkata ne papereihin. Lisäksi tulospalvelu hoitaa kilpailuiden päätyttyä tulosten julkaisemisen esimerkiksi seuran nettisivuilla. Kansallisissa kisoissa työ tulospalvelussa on hektistä ja luokan loputtua sterssinsietokykyä tarvitaan, kun kaikki odottavat viimeisen ratsukon pisteiden valmistumista. Kansallisissa tulospalvelu myös lähettää ratsukkokohtaiset tulokset lähettien mukana kuuluttajalle.

Estekilpailut

Sihteeri, kuuluttaja, ajanottaja
Seuran harjoituskisoissa nakkilistassa on aina monitoimihenkilö sihteeri, kuuluttaja, ajanottaja. Koska mikään tehtävistä ei vie kovin paljoa aikaa ja tehtävät lomiutuvat kivasti, on helpointa yhden tehdä kaikki. Isommissa kisoissa jokaisessa tehtävässä on tietysti eri henkilö, koska tekemistä on paljon enemmän. Kaikki tehtätävät sijoittuvat isoissakin kisoissa yleensä ns. tuomaritorniin, jossa on siis myös luokan tuomarit. Tehtävät ovat siitä mukavia, että kisoja voi seurata samalla ja tuomaritornissa voi myös kuulla mielenkiintoisia asioita.
Sihteerin tehtävä on kirjata tulospöytäkirjaan ratsukon virhepisteet ja aika suorituksen jälkeen. Isommissa kisoissa, jossa on käytössä Equipe, sihteerin työ on vaativampi, koska ohjelmaan syötetään estekohtaiset virhepisteet. Silloin sihteeri ei muuta ehdi tehdä.
Kuuluttajan tehtävä on sama kuin koulukisoissa: kertoa ratsastajille ja yleisölle, missä kohdassa kisoja ollaan menossa. Isommissa estekisoissa kerrotaan usein kaksi tai kolme valmistautuvaa ratsukkoa, koska esterata kestää sen verran vähän aikaa.
Ajanottaja ottaa nimensä mukaisesti aikaa. Hän seuraa liputtajien lippuja ja laittaa kellon käyntiin ratsukon ylittäessä lähtöviivan ja pysäyttää sen ratsukon saavuttua maaliin. Ajanottajan tehtävä on tarkka ja virheet siinä vaikuttavat heti tuloksiin. Omissa kisoissamme otamme aikaa siksi yleensä kahdella kellolla. Isommissa kisoissa on käytössä automaattinen ajanottojärjestelmä, jota varmistetaan käsikelloilla.

Liputtaja
Liputtajan tehtävänä on kertoa tuomaritorniin, milloin ratsukko tarkalleen ylittää lähtö- tai maalilinjan. Liputtaja seisoo siis linjan päässä ja ratsukon ylittäessa linjan, heilauttaa lipun alas. Liputtajan tarkka toiminta on tärkeää ajanottajalle, joka ei tornista näe, millä hetkellä ratsukko linjan ylittää. Koska liputtaja on radalla, hänen täytyy pysyä tarkkana koko ajan ja varoa radalla olevia hevosia. Isommissa kisoissa liputtajat pyritään pitämään samana läpi luokan, jotta tuloksiin ei tule siitä syystä vaihtelua. Liputtajan työssä pääseekin näkemään koko luokan hyvältä paikalta.

Ratahenkilökunta
Esteradalla on aina lauma aktiivisia toimihenkilöitä, joiden tehtävä on nostaa pudonneet puomit, haravoida ja tasoittaa radan pohjaa sekä koota mahdollisesti kielloista hajonneet esteet. Omissa kisoissamme radalla on usein yksi henkilö, koska voimme ratsukon lopetettua odottaa, että esteet saadaan ylös tai korjattua tai koko esteen hajottua katsomosta voidaan tulla auttamaan. Isommissa kisoissa nopea ratahenkilökunta on sujumisen edellytys, koska seuraava ratsukko aloittaa aina heti edellisen lopetettua ja pudonneet puomit nostetaan jo suorituksen aikana. Ratahenkilökunnalla on yleensä kisoissa mukavaa, sillä radalta suoritukset näkee läheltä ja toisaalta yleensä on aikaa jutella kavereiden kanssa. Toki ratahenkilökunnan pitää olla myös hereillä ja varoa ratsukoita.

Tulospalvelu
Tulospalvelun tehtävä estekisoissa on koulukisoja helpompi. Taitoarvosteluluokissa se laskee pisteet, mutta muuten tulokset vain syötetään Equipeen ja julkaistaan kisojen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti