keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: 11. luukkuHaastattelussa tällä kertaa Mette.

1. Kuka olet?
- Olen Mette, rautias liinaharjainen suomenhevonen. Oikea nimeni on Menevä Tyttö.

2. Kerro elämästäsi: Kuinka vanha olet, milloin tulit Poni-Hakaan?
- Olen vasta yksitoistavuotias, siis elämäni kunnossa! Tulin Poni-Hakaan, kun olin viisi tai kuusivuotias. Kasvattajani on Unto Ulvila, joka asui Alavudella. Minusta piti tulla maailmankuulu ravuri, niin kuin isänemänisänisästäni Eri-Aaronista ja hänen isästään Murtosta, mutta toisin kävi. Juoksin kolme lähtöä ja minut myytiin ratsukoulutukseen. Siitä lähtien olen tietääkseni asunut täällä, Poni-Haassa.


3. Missä olet hyvä?
- Kouluratsastus on leipälajini, osaan jo helpon A:n asiat. Olen usein myös vetohevosena muille maastossa, sillä olen rohkea ja kuljen hyvin joukon edessä. Totta kai myös hyppään, joten olen monipuolisuuden multihuipentuma! Osaan myös nostaa kaviot tosi kiltisti ja seisoa paikallani, mihin ei kyllä kaikki pysty. Se voi johtua myös ravuritaustastani, sillä silloin oli osattava seistä hiljaa kun kärryjä laitettiin.

4. Mistä sinua kehutaan?
- Siitä, että menen kovaa eteenpäin, ja osaan paljon asioita. Kuuntelen kaikenlaisia ja -tasoisia ratsastajia ja haluan tehdä niin kuin he pyytävät, vaikka en aina ymmärrä, mitä minulle yritetään kertoa.

5. Mistä asioista tykkäät?
- Herkuista tietenkin! Myös kaikki rapsuttelu on ihanaa, varsinkin etujalkojen kainaloista, mistä kutittaa paljon. Silloin työnnän turpani eteen ja rapsutan seinää, niin ihanalta se tuntuu! Myös kaulan ja lapojen rapsuttaminen tuntuu kivalta. Olen myös tyytyväinen, kun saan uudessa karsinassani Beetan vieressä katsoa ulos ja seurata silmä tarkkana, mitä ympärillä tapahtuu. Esteitä hypätessä innostun ja saatan mennä ratsastajan mielestä liian lujaa.

6. Mistä et pidä?
- Paikkoihin koskemisesta, ja siitä, että ruokarauhaani häiritään. Myös se, kun ratsastajat vetävät suusta, vaikka haluaisin mennä kovaa, on inhottavaa.

7. Lempi-ihmisiäsi?
- Tykkään hoitajistani, sillä he hoitavat ja rapsuttelevat paljon. Tulen toimeen kaikkien kanssa, myös ratsastajien. Ne, jotka antavat paljon herkkuja, on myös kivoja. Silloin saatan olla vähän töykeä, mutta herkut on hyviä! Yritän kuitenkin pitää linjoistani huolta.

8. Onko sinulla heppakavereita?
- Onhan minulla, kun joka päivä ulkoillaan heppatammojen kanssa. Samassa laumassa kanssani on esimerkiksi Nala ja Gallia.

9. Mistä sinut tunnistaa?
- Pitkästä ja upeasta, vaaleasta harjastani, joka on usein letillä, koska silloin se ei ole tiellä ja on kauniin näköinen. Sielukkaat silmät ja heiluva harja ovat valttikorttini poikien hurmaamisessa.

10. Onko elämässäsi tapahtunut jotain jännää? Missä kaikkialla olet käynyt?
- Olen asunut vain Suomessa, olenhan kotoinen suomenpolle. Entisessä elämässäni starttasin kolmivuotiaana kolme ravilähtöä, mutta koska en oikein innostunut asiasta, päädyin ratsukoulutukseen. Ja tässä olen hyvä! Pääsin käymään myös tuntiratsastajien mestaruuksissa ainakin vuosina 2009 ja 2012. Myös muissa isommissa kisoissa tallin ulkopuolella olen välillä käynyt.
11. Hauskin kommelluksesi?
- Enpä nyt oikein tiedä, onhan kaikkea mukavaa sattunut vuosien varrella. Viime vuonna Lucia-juhlassa, kun toimin vastuullisissa Lucia-neidon ratsun tehtävissä, neidon havupäähine valahti alas kesken ratsastusesityksen! Olipa siinä naurussa pitelemistä, kun Lucia-neidon päähine koristikin hänen kaulaansa. Tai no, neitoa ei kyllä naurattanut...

+ Hoitajat kertovat: Tätä et tiennyt Metestä!
- Mette on tallin ainoa hevonen, jonka harjan virallisesti saa, ja täytyy, letittää.
- Hevonen oli tullessaan pitkän aikaa ratsukoulutuksessa, mutta siirtyi vähitellen tuntikäyttöön.
- Mette alkaa usein haukotella, kun satulaa laitetaan selkään, sillä se tietää, että kohta lähdetään tunnille. Haukotuksen aikana kuolaimet on helppo saada suuhun. Kuolaimet on helppo laittaa myös koskettamalla niillä kevyesti hevosen huulia, jolloin kiltti Mette avaa suunsa ihan itse.
- Meteltä ollaan kasvattamassa niskasiiliä pois, sillä suomenhevosilla sitä ei tarvitse tai saa olla. Siksi sen niskassa on epämääräisen mittaisia jouhia!
- Metteä hoitavalla Annalla on sama syntymäpäivä kuin ensimmäisellä hoitohevosellaan, tosin vuosi on eri. Kohtalon sanelemaa, vai?

2 kommenttia:

  1. Vuoden Hevonen -äänestys loppuu pian! Jos et ole vielä äänestänyt lemppariasi, niin tee se ennen perjantaita.

    VastaaPoista
  2. Mite toi annan syntymäpäivä liittyy asioihin mitä metestä ei tiedetty?...

    VastaaPoista