sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Joulukalenteri: 7. luukku


Poni-Haan vanhat hevoset: Vallu


Tässä juttusarjassa selvitämme, mitä kuuluu Poni-Haassa asuneille entisille ratsastuskouluhevosille. Tällä kertaa kuulumisia Vallusta, josta kertoo Sari, Vallun omistaja. Vallu lähti talliltamme tammikuussa 2010.

Vallu


Wals, tuttavallisemmin Vallu on ollut omistuksessani 21.1.2010 alkaen. Vallu tuli Poni-Hakaan toukokuussa 2007 jolloin se oli 6-vuotias.
Muistan aina ensimmäisen tunnin Vallulla. Laihanpuoleinen hevonen vaelteli maneesissa kaula pitkällä ihmetellen. Vallu oli herkkä ratsastaa silloin ja laukassa saattoi ottaa omia pyrähdyksiä. Poni-Haan aikoina siitä tuli ehdoton suosikkini ja ihastuin Vallun ystävälliseen luonteeseen.

Valitettavasti Vallulle tuli terveydellisiä ongelmia sen vinouden takia ja suurten liikkeiden takia se ei oikein mahtunut kunnolla liikkumaan muiden seassa. En ollut ajatellut hevosta ostaa mutta kun Suski soitti minulle eräänä perjantaina ja ehdotti Vallun ostamista niin viikonlopun mietittyäni huomasin olevani hevosenomistaja.

Vallu on hannoverilainen ja nyt 13-vuotias. Vallu on luonteeltaan todella sosiaalinen ja ystävällinen. Se on kaikkien ihmisten ja hevosten kaveri. Vallu oli jonkin verran sulkeutunut Poni-Haassa johtuen kipeytymisestä ja alistuvasta luonteesta. Kun Vallu alkoi kuntoutua sen todellinen ulospäin suuntautunut ja sosiaalinen luonne tuli hyvin esille ja kiinnostus uusille asioille. Vallu ikäänkuin heräsi ja alkoi huomioimaan ympäristöään joskus jopa rajustikin. Perusluonteeltaan se kuitenkin on rauhallinen ja luottavainen ihmistä kohtaan. Tallin vaihtaminen on ollut Vallulle aina haastavaa ja ennen kuin se kotiutuu, saattaa Vallu ratsastaessa ottaa pikku lähtöjä mutta vaikka se kovaa osaa lähteäkin niin koskaan se ei pukita tai tee mitään aivan älyttömiä loikkia.

Vallu on minulla harrastehevosena ja se rakastaa maastoilua. Alkuun se aika paljon jännitti maastoilua mutta on tottunut siihen ja rakastaa varsinkin metsässä kulkemista. Säännöllisesti Vallulla menen kouluratsastustakin ja meillä käy säännöllisesti tunnin pitäjä joka opastaa meitä centered riding ajatuksen pohjalta.
Vallu on hyvin peruskoulutettu aikanaan Saksassa ja taitaa avot ja sulut mennen tullen. Vallun ravi on aika haastavaa kun se on niin suurta ja heittävää mutta kaikkeen tottuu ja ehkäpä näiden vuosien aikana olen tottunut istumaan siellä. Kaikki minun ystävät aina ihmettelee että miten tämän hevosen ravissa oppii istumaan kun jo keventäminenkin on haastavaa kun Vallu oikeasti alkaa liikkumaan eteenpäin. Vallulla on erityisen hieno laukka jossa on todella miellyttävä istua.
Vallu ottaa yleensä asiat rauhallisesti mutta on minuakin muutaman kerran maastossa kiikuttanut tukka putkella. Sillä on utelias luonne ja uusia asioita pitää käydä lähituntumalta tutkimassa.

Oman hevosen omistaminen on mukavaa ja luottamuksen rakentaminen sen kanssa. Me taidetaan Vallun kanssa aika hyvin jo tuntea toisemme. Vallu on kova poika juttelemaan ja se vastailee yleensä minulle kun tulen tallille ja kutsun sitä nimeltä hakiessani tarhasta. Vallu on sielukas hevonen joka kiintyy omistajaansa vahvasti ja sen kanssa tulee aina hyvälle tuulelle.

Viime kesänä olen harjoitellut Vallun kanssa kaulanarulla ratsastusta ja olemme ratsastaneet myös ilman satulaa. Se on ollut mielenkiintoista kun käsissä ei ole mitään millä ohjata, mutta istunnan ohjaava vaikutus on se tärkein. Vallun selkä ei ole kaikista mukavin istua ilman satulaa kun sillä sattuu olemaan todella korkea säkä. Olen myös paljon puuhaillut Vallun kanssa maasta käsin ja siitä on mukavaa kun hengailemme ympäriinsä. Vallua voi hyvin lähteä taluttamaan maastoon koska se käyttäytyy hyvin ja tottelevaisesti.

Vallu sai kunnian olla näyttöhevosena ystäväni näyttökokeessa kun hän opiskeli eläinten kouluttajaksi. Vallulle on naksuttimen avulla opetettu luopumista, kosketuskeppiin kosketusta ym. ja Valluhan on ihan loistava niissä, se hoksaa asiat todella nopeasti ja eikä malttaisi lopettaa harjoittelua. Näyttökokeen otti vastaan itse Tuire Kaimio ja hän kehui Vallun luonnetta ja hevosen keskittymistä sekä intoa harjoitteisiin.

Vallu muutti elokuun alusta Östersundomiin mukavalle tallille. Välillä nimittäin kävimme Nurmijärvellä asti asustelemassa. Sillä on tarhakaverina suomenhevonen Hirmu jonka kanssa yhdessä syödään heinätkin samasta kasasta. Nykyisellä tallilla on hienot maastot, iso kenttä ja maneesi. Syksyllä sai ratsastaa pitkin pitkiä sänkipeltoja ja Vallu olisi viihtynyt siellä vaikka kuinka monta tuntia. Maastossa mennessä voi törmätä peuroihin jotka asuvat lähimetsässä. Peurat tulevat yleensä iltapäivästä syömään läheiselle nurmelle ja hevoset näkevät tarhoistaan peurat. Vallukin on niin tottunut niihin ettei yleensä pelkää niitä.
Lehtipuhaltimetkin on Vallun mielestä niin arkipäiväinen juttu mutta kun sitten maastossa on se sama iso kivi jonka takana ihan varmasti piilee mörköjä niin sitä pitää joka maastoreissulla vähän pöhistä. Käytiinpä Vallun kanssa Siwan pihassakin mutta kun ei siellä ollut hevosparkkia niin ostokset jäivät väliin.
Meillä menee siis oikein mukavasti ja viihdymme nykyisellä tallilla loistavasti jossa on hienot persoonalliset hevoset ja mukavat ihmiset.

Terveisiä kaikille tutuille Poni-Haassa!

1 kommentti:

  1. Olisiko mahdollista saada kuulumisia myös Saralta, Kultsilta ja Masalta? :)

    VastaaPoista