perjantai 4. heinäkuuta 2014

Tuntipäiväkirja: remppakurssillaRemppakurssi, päivä 1


Osallistuin ensimmäistä kertaa ”remppakurssille”, jossa on tarkoituksena opetella ratsastamaan nuoria hevosia. Kurssin kautta kävi selväksi, ettei se aina ole ihan niin helppoa ja täytyy tarkkaan harkita mitä hevoselta voi vielä pyytää.

Meitä oli kurssilla tällä kertaa vain neljä ratsukkoa. Itselleni oli jaettu Gina, joka on minulle aivan uusi tuttavuus. Ginan lisäksi kurssille rempattaviksi olivat päässeet Ametist, Macy ja Onni.

Aluksi pyrimme siihen, että hevoset kulkevat käynnissä reippaasti ja tasaisessa tahdissa. Teete painotti myös, että hevosten pitäisi taipua kunnolla kyljistään, eikä taivuttaa kaulaa mutkalle ja heitää lapaa ulos. Teete kertoi, että tämä on ollut ongelmana etenkin Macyn ja Ametistin kohdalla, jotka tykkäävät heittää lavan ulos ja keksiä temppuja.

Tämän jälkeen teimme etuosankäännöksiä pysähdyksestä. Tarkoituksena oli saada hevonen kääntymään pelkällä ulkopohkeella. Aluksi Gina oli ihan ihmeissään, mutta muutaman käännöksen jälkeen se alkoi hoksata jutun juonen. Pysähdyksessä se tosin tahtoi lähteä heti peruuttamaan. Kun käännökset pysähdyksestä alkoi sujua, teimme niitä myös käynnistä. Teete painotti tässäkin kohtaa ottamaan ajoissa puolipidätteitä, jotta hevonen on hereillä ja kuuntelee, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Seuraavaksi teimme väistöjä keskihalkaisijalta uralle. Väistön oli tarkoitus olla hyvin loivaa ja painopiste oli oikealla linjalla. Teeten sanoin ”mielummin oikea linja, eikä yhtään väistöä, kuin huono linja ja paljon väistöä.” Väistön jälkeen piti lähteä raviin ja tehdä kulmaan voltti. Gina tuntui tässä vielä melkoiselta rautakangelta ja yritti voltin loppupuoliskolla oikoa. Tähän paneuduin lopputehtävän ajaksi, ja sain oikomista korjattua.

Lopuksi teimme vielä laukkatehtävät. Teete aluksi puhui meille lepokäyntien ajan nuoren hevosen kanssa laukkaamisesta ja vertasi sitä vähän lapsen tiskaamisen opetteluun. Ensin pyydetään tiskaamaan muovikippo, eikä siitä valiteta vaikka siinä olisikin vielä tahroja tai saippuaa tiskaamisen jälkeen, vaan kehutaan. Samoin hevoselta pyydetään ensin vain laukkaa, välittämättä siitä tuleeko sieltä myötälaukkaa vai ei. Sitten kun tämä ensimmäinen vaihe alkaa sujua, aletaan pyytämään lisää.

Laukkasimme lopuksi ihan vain isoilla pääty-ympyröillä ja menimme normaaliin tuntilaukkaan verrattuna kovaa. Ginan kohdalla ero oli kuin yöllä ja päivällä. Se muuttui heti tasaisemmaksi ja rennommaksi kun sai laukata reilummin eteen. Kääntämisessä oli vielä toivomisen varaa, kun kuski ei ollut tottunut vielä näin isoliikkeiseen hevoseen, mutta sain itse tunnista paljon irti. Hankalinta oli antaa vain se yksi selkeä apu kerrallaan. Vaikkei kurssilla olleet ratsumme olleet ihan raaimmasta päästä, niin kyllä niissä selkeästi huomasi eron, kun antoi selkeät avut ja malttoi itse olla nysväämättä liikaa.

Tunnin jälkeen meillä oli vielä teoriatunti, jossa kävimme läpi päivän tuntia ja Teete kertoi vielä lisää nuorten hevosten ratsastamisesta. Sain teoriassa paljon uutta tietoa. En esimerkiksi tiennyt, että useimmille hevosille oikean laukan nostaminen on hankalampaa. Teete myös kertoi, kuinka nuorten kanssa tulisi olla rento, mutta johdonmukainen. Jos ratsastaja pelästyy jokaista säpsähdystä ja pelleilyä, huomaa nuori hevonen hyvin nopeasti, että se saa myös pelleillä.
Remppakurssi, päivä 2


Alkuun teimme itsenäisesti pysähdyksiä ja etuosankäännöksiä. Gina pysähtyi tänään paljon paremmin kuin eilen, eikä lähtenyt heti peruuttamaan. Keskityin vielä tarkemmin siihen, että myötään sille reilusti kun se on pysähtynyt. Kehuin joka kerta, kun se seisoi, eikä lähtenyt peruuttamaan. Etuosankäännöksissäkin Gina tuntui kävelevän paremmin eteen, eikä vain kiertänyt etujalkojensa ympäri nostamatta niitä. Teeteltäkin tuli muutama kehu.

Alkuravit menimme pääty-ympyröillä, vaihdellen niitä tekemällä kokorata leikkaa. Lävistäjällä sai lisätä vähän, mutta vain jos hevonen pysyi tasapainossa. Ginalle oikea kierros oli selkeästi hankalampi ja se oli paljon jäykempi.

Tämän jälkeen teimme väistöjä pienissä pätkissä uraa pitkin. Tarkoituksena saada muutama lyhyt ja hyvä väistöpätkä kuin yksi pitkä ja huono. Jäin itse välillä vetämään ihan liikaa. Kun kuski sai avut taas kuntoon, niin alkoi Ginankin väistöt parantua. Lopuksi saatiin jo muutama oikein kelpo pätkä!Väistöpätkän jälkeen piti nostaa laukka tai ravi lyhyeltä sivulta ja jatkaa vielä pitkän sivun loppuun. Tarkoituksena oli mennä laukkaa, jos hevonen malttoi odottaa. Itse pitäydyin kahta laukkapätkää lukuunottamatta ravissa, sillä Gina tahtoi lähteä aina edellisen perään laukkaan.

Lopuksi vielä laukkasimme ympyröillä reilua laukkaa. Gina oli selkeästi rennompi tänään kuin eilen. Varmasti itsekin olin jo rennompi uuden hevosen kanssa. Teeteltä sain lopuksi palautteena ”Tänään paljon rennompi, mutta välillä valuu liikaa nenälleen epätasapainossa”. Huomiselle siis läksynä tehdä paljon puolipidätteitä ja yrittää pitää Gina pystyssä. :D
Remppakurssi, päivä 3


Aloitimme tänään vähän erilaisella harjoituksella. Meidän piti jäädä pareittain pitkille sivuille ja tehdä iso täyskaarto pitkän sivun päähän ja väistättää takaisin uralle. Olin ihan äimistynyt, sillä Gina väisti todella paljon paremmin kuin eilen! Pääsinkin heti kehumaan sitä oikein kunnolla! Tämä oli mielestäni todella kiva harjoitus alkuun, Gina tuntui paljon vetreämmältä tämän harjoituksen jälkeen ja käynnin tahtikin parani paljon.

Siirryimme tekemään alkuraveja ja teimme pitkien sivujen keskellä isot voltit. Ginalle taas oikealle taipuminen selkeästi hankalampaa ja itsellä ohjat valui koko ajan pitkäksi. Vasemmalle voltit sujui huomattavasti helpommin ja ohjatkin alkoi pysymään kädessä. Volttien jälkeen teimme askeleen pidennyksiä ja Teete painotti sitä, että hevosen on pysyttävä tasapainossa. Jos hevonen pysyi ensimmäisellä kerralla hyvin, voi seuraavalla pyytää taas vähän lisää. Minulla oli vaikeuksia pitää Gina tasaisena koko lävistäjän ajan.

Teimme tänään ravista laukannostoja uralla ja tarkoituksena oli nostaa laukka tallinpäädystä, viimeistään kulmasta. Jos hevonen nosti laukan heti, kun pohkeet siirtää – Fine! Gina reagoi tosi hyvin laukkapohkeisiin ja se lähtikin aina heti laukkaan kun siirsin pohkeet. Tarkoituksena oli laukata taas reilua laukkaa koko pitkä sivu ja sivun lopussa raviin. Itsellä se meni lopuksi siihen, että pääsin noin kaksi askelta laukkaa, ja sitten pitikin alkaa jo jarruttelemaan. Gina innostui tästä tehtävästä paljon ja mennä pörhelsi kuin höyryveturi.

Tästä päivästä jäi mieleen minulle jankutettu ohje ”hei muru, taas niitä ohjia lyhyemmäks!”
Remppakurssi, päivä 4


Teimme tänään heti aluksi väistöjä uralta keskelle ja keskeltä takaisin uralle. Gina väisti tänään taas oikein hienosti, mutta oikean pohkeen väistäminen taas selkeästi hankalampaa. Teimme käynnissä myös voltteja ja taivuttelua. Ravasimme kevyttä ravia ympyrällä.

Teimme melko aikaisin jo ravi-laukka siirtymisiä. Gina oli näissä todella hidas pohkeelle ja sainkin kerran koskettaa sitä raipalla. Tämä auttoi kummasti ja laukat alkoi nousta paljon paremmin. Gina oli laukassa tosi reipas, mutta pohkeelle kuitenkin hidas. Kaikki avut menivät läpi vähän viiveellä.

Lopuksi teimme puolipidätteitä käynnissä. Niin paljon pidätteitä, kunnes hevonen selkeästi hidasti ja sitten liioiteltu myötäys. Tässä kohtaa olimme kaikki ratsastajat vähän pihalla, emmekä tajunneet, että Teete halusi ihan löysän ohjan ja myötäsimme vain vähän. Sitten kun Teete oli karjunut noin kymmenen kertaa ”vielä lisää!”, alkoi oikea myötäysmäärä löytyä. Ginalle tämä oli oikein hyvä harjoitus ja nenä alkoi löytää paikkansa. Lopputunnin sainkin ratsastaa ihanan ryhdikkäällä ja tahdikkaalla hevosella!

Teoriassa saimme vielä henkilökohtaista palautetta kurssista. Teete sanoi, että Gina oli loppua kohden paljon rennompi ja muotokin säilyi paremmin. Tahtikin alkoi loppua kohden tasoittua.

Itse opin tästä kurssista hyvin paljon. Oli mielestäni erittäin hyvä, että kurssilla oli vielä puolen tunnin teoria joka ratsastuksen jälkeen. Sain joka kerta Teeteltä jotain hyviä neuvoja seuraavaa päivää varten, sekä uutta tietoa nuorten ratsastamisesta. Oli myös kiva puida päivän tuntia muiden ratsastajien kanssa. Mielestäni oli myös todella kiva aloittaa ”nollasta” kurssin ekana päivänä. Ei tarvinnut miettiä mitään muotoa tai muuta. Kunhan hevosen tahti oli hyvä ja se oli tasapainossa. Siitä lähdettiin sitten pikkuhiljaa vaatimaan lisää kurssin edetessä.

Suosittelen tätä kurssia ehdottomasti kaikille, jotka haluavat oppia ratsastamaan raaempia tai nuoria hevosia. Usein tunnilla ei ehdi keskittymään siihen yhteen raaempaan hevoseen, mutta tässä koko kurssi oli pelkästään sitä nuoren ratsastamista ja keskityttiin vain siihen. Tehtävät oli helpohkoja, joten päästiin keskittymään juurikin niihin selkeisiin apuihin ja yksinkertaisiin juttuihin. Mietin ehdottomasti ensi vuonnakin osallistuvani tähän kurssille!

-Minna Markkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti