maanantai 21. heinäkuuta 2014

Hoitajien leirillä, päivä 1

Poni-Haassa järjestetään tällä viikolla jo kolmatta vuotta peräkkäin hoitajien leiri. Leirillä hoitajat mm. putsaavat varusteita ja siistivät poneja niiden loman jäljiltä. Leirillä tietysti myös ratsastetaan, ja tänä vuonna on erikseen poni- ja hepparyhmä, tosin hepparyhmässä vierailee monesti myös poneja. Joka päivä eri hoitaja kirjoittaa päivän tapahtumista tänne blogiin. Juttusarjan aloittaa blogin vakiokirjoittaja Hanski.

Maanantai


Saavuimme tallille ennen yhdeksää aamulla. Jo silloin lämpömittari näytti yli kahtakymmentä, olihan koko viikoksi luvattu todella lämmintä ilmaa. Alun perin aamun oli tarkoitus alkaa teoriatunneilla, mutta koska ratsastaminen näin kuumalla on miellyttävämpää heti aamulla, kuin keskipäivällä, vaihdoimme ratsastukset aamuksi. Opettajana leirillä meillä on Tintti.

© Sanna, kuvassa Jonna ja Bruno

Ratsastan itse viikon hepparyhmässä, joka on jälkimmäisenä. Poniryhmäläiset alkoivat heti harjaamaan ponejaan, ja saatuaan ne varustettua, lähtivät he yläkentälle ratsastamaan. Poniryhmän ratsastuksen aikana me hepparyhmäläiset laitoimme omat ratsumme valmiiksi. Itse ratsastin Wernerillä, joka saapui tallille keväällä. Ehdin ratsastaa Wernerillä tunnin jo kevätkaudella kun se oli juuri tullut tallille, joten hevonen ei ollut aivan tuntematon minulle. Kun oli meidän tuntimme vuoro, lähdimme yläkentälle.

Menimme tunnilla aika paljon käyntiä ja ravia suoralla uralla. Koska hevoset olivat juuri tulleet kuukauden lomalta, ei niiltä voinut heti alkaa vaatimaan pieniä teitä tai esimerkiksi pohkeenväistöä. Monta tuntia päivässä hommia tekemään tottuneiden hevosten kunto on laskenut, kun ne ovat olleet kuukauden laitumella syöden heinää. Hevosten lihakset voivat myös mennä jumiin, jos niiltä yhtäkkiä vaatii liikaa heti loman jälkeen. Lopuksi laukkasimme vielä keskiympyrällä muutamat pätkät molempiin suuntiin.

Werneri oli aluksi todella kankea, se ei meinannut taipua kulmiin, vaan kaatui sisäpohjetta vasten. Se myös kulki etupainoisena, mutta tätä sain mielestäni korjattua tunnin aikana hyvin tekemällä usein puolipidätteitä. Myös keskiympyrällä laukoissa Werneri yritti kaatua sisäpohjetta vastaan. Laukkoihin olin kuitenkin muuten tyytyväinen, sillä ne nousivat huomattavasti nopeammin kuin keväällä hevosella ratsastaessani. Tai sitten osasin itse ennakoida ja antaa tällä kertaa avut paremmin ja selkeämmin. Harvemmin tulee kesken tunnin fiilis, että haluaisi mennä enemmän harjoitusravia. Nyt kuitenkin tuli, sillä Wernerillä olisi tosi kiva ravi istua alas. Jos kuitenkin jätetään ne harjoitusravit Tintin "kinkunsulatustunneille" ja keskitytään näin hevosten loman jälkeen johonkin muuhun.

Inka ja Ametist

Netta ja Gina

Ratsastustuntien jälkeen toimme hevoset hetkeksi talliin, jossa riisuimme niiltä varusteet ja pyyhimme hiet. Hevoset pääsivät sen jälkeen ulos tarhoihin. Hevoset hoidettuamme söimme pikaisesti, minkä jälkeen alkoi Tintin pitämä teoriatunti hevosen hoitamisesta. Kertasimme aluksi hevosen rakennetta ja ruumiinosia. Hevosen ruumiinosien tietäminen on hoitajille tärkeää, jotta osaa esimerkiksi kertoa opettajalle, missä kohtaa hevosella on haava. Aloittelijoiden opastaminen on myös helpompaa, kun osaa kertoa, mitä ruumiinosaa hevosesta tarkoittaa. Tintti jatkoi teoriatuntia kertomalla, mitä perushoitomerkin, sekä Hoito 1 ja 2 -merkkien suoritukseen vaaditaan.

Tintti kyseli myös, mitä haluaisimme käydä läpi huomisella teoriatunnilla. Tulimme siihen tulokseen, että huomenna käsitellään ratsastusta, siinä kilpailemista ja eri kilpailuiden tasoeroja ja -vaatimuksia. Teoriatunnin jälkeen saimme leirin ensimmäisen päivän päätökseen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti