torstai 18. kesäkuuta 2015

Suskin esteviikonloppu

Lauantaina ja sunnuntaina 13. ja 14. kesäkuuta raikui Poni-Haan maneesista puomien kolinaa, kun tuntihevoset, -ratsastajat ja muutama yksityinen ratsukko pääsivät treenaamaan tallimme entisen omistajan Suskin osaavan silmän alla. Osallistujia oli paikalla parisenkymmentä ja useimmat hevoset hyppäsivät päivässä vain yhden tunnin, jonka lisäksi ne saivat nauttia viikonlopun ajan raikkaasta ulkoilmasta ja kesästä. Ryhmiä oli viikonloppuna neljä: ponit, 80-90cm luokissa kisaavat sekä kaksi senioriratsastajien ryhmää. Aikaa hyppäämiseen oli jokaiselle ryhmälle varattu tarpeeksi, sillä tunnit olivat tunnin ja vartin mittaisia.

Lauantaina haettiin tuntumaa hevosiin ja hyppäämiseen. Alkuverryttelyssä harjoiteltiin tasapainon ylläpitämistä Suskille tyypillisillä tehtävillä, muun muassa nastaharjoituksella sekä kevennyksen ja kevyen istunnan vaihtelulla. Ensimmäisen harjoituksen ideana on muuttaa omaa tasapainopistettään liikkumalla pystysuunnassa niin, että satulaa kosketetaan välissä vain kevyesti, ikään kuin sen päällä olisi piikki ylöspäin käännetty nasta. Kevyt istunta - kevennys -harjoituksessa näitä kahta taas vuorotellaan esimerkiksi kymmenen askeleen sarjoissa, jolloin tasapaino on helpompi löytää ja rytmitaju kehittyy. Lisäksi alkuverryttelyssä herkistettiin hevoset pohkeelle esimerkiksi sulkutaivutuksella.

Hyppääminen aloitettiin yksittäisestä esteestä, jonka jälkeen haettiin hevoseen välitön kontrolli siirtämällä se mahdollisimman nopeasti käyntiin hypyn jälkeen. Tämä tuotti osalle ratsastajista vaikeuksia, mutta yhteisen sävelen löytyessä paranivat myös siirtymiset huimasti. Ensimmäisen päivän isompana estetehtävänä oli jumppasarja kavaletti - pysty - pysty -3 laukka-askelta - pysty - 3 laukka-askelta - okseri. Näistä siis kolme ensimmäistä hyppyä ratsastettiin in-and-out-väleillä. Hevoset suoriutuivat tehtävästä mallikkaasti, vaikka pitkät jumppasarjat ovat harvinaisempia tunneilla. Suski muistutti ratsastajia erityisesti siitä, kuinka estekorkeuden noustessa niiden välit ovat lyhyempiä ja hevosen on siksi oltava terävämpi, eikä se voi lähestyä yhtä kovassa vauhdissa. Toisena tehtävänä harjoiteltiin kääntämistä kaarevilla ja suorilla suhteutetuilla linjoilla.Sunnuntaina vuorossa olivat suhteutetut linjat ja kokonaisen, pidemmän radan ratsastaminen. Suurimmalla osalla ratsastajista pysyi hevonen samana koko viikonlopun, joten lauantaina haettua tuntumaa sai vielä seuraavankin päivän hioa. Verryttelyssä jatkettiin hevosen takaosan siirtämistä lyhyiden, 8-10 askeleen väistöpätkien muodossa sekä lyhennettiin ja pidennettiin hevosen askelta. Lisäksi tehtiin siirtymisiä ravista käyntiin ja takaisin raviin kevyessä istunnassa, mikä auttaa vaikuttamaan hevoseen paremmin myös esteradalla.

Verryttelyhypyt tehtiin kuuden tai seitsemän askeleen suhteutetulla linjalla. Kun askelmäärä voi vaihdella, se riippuu paitsi hevosen askeleen pituudesta, myös esimerkiksi sen tekemästä hyppykaaresta esteille. Koko rata koostui kahdesta suorasta suhteutetusta linjasta, yhdestä sarjaesteestä ja muutamista kaarevilla linjoilla olevista linjoista. Erikoisuuksina esteissä oli esimerkiksi muuripaloja ja erilaisia lankkuja, mutta kaikki suoriutuivat niistä hienosti ilman sen suurempia ongelmia.

Muutamaa "laskeutumista" lukuunottamatta viikonloppu sujui kokonaisuudessaan hienosti ja jokainen osallistuja niin radalla kuin katsomossakin sai varmasti mukaansa aineksia, joilla parantaa omaa ratsastustaan syksyllä.

Kaikki kuvat sunnuntain tunneilta. Suski esiteltiin blogissa toukokuussa 2014, ja voit lukea haastattelun täältä. Huhtikuussa 2014 hän järjesti juhlavuoden kunniaksi estedemonstraation, josta tehdyn postauksen löydät täältä.2 kommenttia:

  1. Heippa! :) Onko amigo muuttanut pois tallilta?

    VastaaPoista
  2. Ami on muuttanut Masan , halin ja Villen kanssa samalle tallille :)

    VastaaPoista