perjantai 27. syyskuuta 2013

Kysymyksiä ja vastauksiaTässä vastauksia kysymyksiin, joita lukijat saivat kysyä meiltä kirjoittajilta edellisen postauksen yhteydessä. Kiitos aktiivisuudesta ja hyvistä kysymyksistä!
Kuvat ovat syksyn ensimmäisistä koulukisoista.


1. Ottaako Poni-Haka yksityisiä hevosia talliin vuokralaisiksi ja paljonko se maksaa?

- Mahdollisia vapaita tallipaikkoja kannattaa tiedustella tallin henkilökunnalta.

2. Kuka on Poni-Haan tuntihevosista osaavin?

Hevosista pisimmälle koulutettuja ovat varmaankin Antti, Mette, Nalle, Hopsu, Lempi ja Roi. Näistä Mette ja Nalle ovat todistetusti suorittaneet Vaativa B -radan hyväksytysti tuntiratsastajien kanssa. Poneista Caruso lienee pisimmälle koulutettu, kilpailutulosten perusteella ehkä Masa, joka on startannut Helppoa A:ta hyväksytysti.

Hevosista Antti, Della ja Simo ovat varmaankin hypänneet eniten, poneista Rölli sekä Ami nuoruudessaan. Myös Caruso on taitava esteponi, jos esteet eivät pelota sitä liikaa.

3. Kuka tallin asukeista on vanhin, entä nuorin?

- Nuorin on tällä hetkellä talliin juuri muuttanut Ametist-hevonen, jolla on ikää 5 vuotta. Vanhimpia ovat Ami ja Nalle, jotka tänä vuonna täyttivät  kaksikymmentä!

4. Onko Poni-Hakaan tulossa toista shetlanninponia?

- Kristallipallomme on hiukan epäkunnossa tällä hetkellä ;)

5. Onko mahdollista kirjoittaa kaikista poneista ja hevosista esittelyt tallin sivuille? Entä laittaa milloin hevonen on tullut Poni-Hakaan?

- Tallin sivujen sisällöstä päättää talli. Erilaisia asioita voidaan harkita, joten katsotaan mitä tapahtuu. Viemme toiveen eteenpäin!


6. Miksi vanhatkin ponit menevät 3 tuntia päivässä?

- Hevonen on luotu liikkumaan, tunti liikuntaa on terveelle hevoselle melko vähän. Nimenomaan vanha hevonen tarvitsee säännöllistä liikuntaa pysyäkseen kunnossa. Onhan siitä sanontakin: vierivä kivi ei sammaloidu. Vanhan hevosen liikutuksessa on tärkeää muistaa ennemmin liikuttaa pitkään ja kevyesti kuin lyhyesti ja rankasti. Tähän liikutustapaan kevyet tunnit sopivat paremmin kuin hyvin. Alkeiskursseilla kävely on vain hyvä asia.

7. Onko Poni-Haassa hyviä estehevosia ja -poneja?

-Kyllä toki, riippuen toki mitä tarkoitetaan hyvällä estehevosella. Isoja ratoja ovat hypänneet mm. Antti, Della ja Simo. Ne ovat myös teknisesti hevosista ehkä osaavimpia. Hyvä estehevonen voi olla myös kokemattomampien kanssa hyvin toimiva hevonen. Tällaisia ovat mm. Lassi, Mette ja Roi. Poneista esimerkiksi Rölli ja Steven hyppäävät hyvin, kokemattomampien kanssa esim. Zombi on parhaasta päästä.

8. Mikä on korkein este, jonka joku poni on hypännyt?

- Poni-Haassa ei poneja ja hevosia hyppyytetä niiden äärirajoilla, mutta korkeimpia ovat varmaan 80cm radat, joita on estekisoissa hypänneet mm. Rölli, Ami, Muki ja Caruso. Muualla, entisissä kodeissaan osa poneista on saattanut hypätä myös isompia, mutta meidän on vaikea sanoa siitä.


9. Miksi sellaisilla poneilla hypätään, joilla on huonot jalat?

- Henkilökunta jakaa ponit sellaisille tunneille mitä ponit voivat mennä. Jotkut ponit eivät hyppää enää ollenkaan, mutta joskus voi olla että tällainenkin poni otetaan mukaan helpolle estetunnille mielen virkistykseksi.

10. Koska vanhat tuntiponit ja -hevoset pääsevät eläkkeelle?

- Hevoset pääsevät eläkkeelle, kun tallin omistajat katsovat sen tarpeelliseksi. Vanhakin hevonen voi olla hyväkuntoinen, jolloin sen käytölle ei ole mitään estettä. Ikä on vain numeroita, Amihan on edelleen poneista reippaimpia, eikä kaipaa eläkkeelle.

Lisäksi kaikkia vanhimpia ratsuja ei voida päästää eläkkeelle samaan aikaan, vaan välttääkseen muiden liikarasittamisen vanhempien tilalle on löydettävä myös uusia poneja ja hevosia, ja se ei ole aivan yksinkertaista.

11. Miten ja koska saa osallistua seurakisoihin? Onko joku ikäraja?

- Seurakisoihin ei ole ikärajaa, mutta C-merkin molemmat osuudet tulee olla suoritettuna. Lisää tietoa saat Poni-Haan ratsastajien sivuilta kohdasta Kilpailutoiminta.

12. Miksi Poni-Hakaan ei tule uusia poneja?

- Tallissa on tietty määrä karsinoita ja niin kauan kuin niissä jokaisessa on asukki, ei uusia hevosia tai poneja voi tulla. Kristallipallon korjaus ei ole edennyt aikataulussa, joten emme osaa kertoa, milloin uusia poneja saattaisi tulla.

13. Miksi poneilla ei ole vapaapäivää?

- Ponit ovat tottuneet tekemään töitä, eikä aikuinen hevonen tarvitse vapaapäiviä. Itse asiassa päin vastoin: hevosen on liikuttava joka päivä, jotta se pysyy kunnossa ja ruuansulatus toimii. Poneillakin on joskus kevyempiä päiviä, jolloin ne menevät vähemmän tunteja.

14. Miksi joitain tunteja ei pidetä talvisinkin ulkona?

- Talvella ulkona on pimeää ja kylmää, kentät voivat myös olla liukkaita ja huonossa kunnossa. Miksi ratsastaa ulkona, kun meillä on hyvä lämpöeristetty maneesi, jonne molemmat tunnit mahtuvat suhteellisen sopuisasti? Mikäli haluat päästä talvellakin ulos ratsastamaan, kannattaa esittää toive omalle opettajalle.

15. Miksi Styby meni aikoinaan 4 tuntia päivässä?

- Taidat olla joku vanhemmista hoitajista, jos muistat näin käyneen. Ai et? Niin arvelimmekin, huhuja ei kannata levittää jos faktat eivät ole kunnossa ;)

16. Millainen on mielestänne hyvä hoitaja?

- Hyvä hoitaja on ahkera ja vastuuntuntoinen ja oikeasti välittää hoidokistaan. Hyvän hoitajan tunnistaa hyvistä hevosmiestaidoista ja aktiivisuudesta. Hyvä hoitaja myös ylläpitää hyvää talli-ilmapiiriä, on ystävällinen ja auttaa kaikkia.17. Miksei Poni-Haassa valita Vuoden hevosta/ponia? Voiko Kuukauden kuva -postauksia tulla taas?

- Aika hyvä idea, viedään eteenpäin :) Kuukauden kuva -postauksia voitaisiin tehdä, jos valittavia kuvia tulee useampia kuin yksi. Asiaa voidaan miettiä.
Lucia-juhlan palkittavat vaihtuvat vuosittain, ehkäpä tänä vuonna heppojakin palkitaan?

18. Miksei hepoille ole tullut vielä riimuja ja koska ne hankitaan?

- Tallissa on hyviä yleisiä riimuja ja naruja käytettäväksi. Hevosten omat riimut tulevat varmasti jossain vaiheessa, mutta sitä ennen tallissa on muitakin asioita hoidettavana. Riimut esimerkiksi tarvitsevat omat paikat, joten kaikkien karsinoiden oviin tarvitaan koukut niitä varten.

19. Voiko seuraa vaihtaa kesken kauden? Maksaako se jotain?

- Seuraa ei voi vaihtaa, mutta voi liittyä uuteen seuraan myös kesken kauden. Silloin on jäsenenä molemmissa seuroissa sen vuoden loppuun. Kilpailuissa voi edustaa vain yhtä seuraa vuodessa, joten kilpailuissa edustaa silti vanhaa seuraa vuoden loppuun.

20. Voiko poneja vuokrata, mitkä ovat sen ehdot?

- SRL ei salli itsenäistä vuokraustoimintaa säännöissään, ratsastuksella on oltava aina valvoja. Muutamana kesänä on ollut vuokrausleirejä, jolloin vuokrahepalla saa ratsastaa päivittäin tunnin valvotusti.

21. Minne Hali, Styby ja Dyllan lähtivät?

- Halin osti eläkepäiville sen hoitaja ja ruuna asuu mukavasti samalla tallilla Fan kanssa.
Styby jouduttiin valitettavasti lopettamaan ähkyn takia viime vuonna. Dyllan ei sopinut tuntiponiksi ja jatkoi matkaansa eteenpäin.Tulevia juttuja: Hoitajien juhlat sekä uusia heppoja. Pysykää kuulolla! :)

14 kommenttia:

 1. Ennen oli täysin normaalia, että ponit juoksivat 4h putkeen, joskus kävi vahinko ja yksi poni meni jopa 4,5 ...
  Hevonen on luotu liikkumaan, mutta ei samaa maneesin uraa useita tunteja päivässä eri ihmisten kanssa, joka päivä ja yli 10v putkeen.

  VastaaPoista
 2. Ajattelin tuota kentällä ratsastusta nimenomaan siksi, että olisi enemmän tilaa ratsastaa, JOS kenttä olisi kunnossa. Kai nyt jokainen osaa säänmukaisesti pukeutua...? :) Mutta hyvin tehty kysymyspostaus, tällaisia toistekin! :)

  VastaaPoista
 3. " 15. Miksi Styby meni aikoinaan 4 tuntia päivässä?
  - Taidat olla joku vanhemmista hoitajista, jos muistat näin käyneen. Ai et? Niin arvelimmekin, huhuja ei kannata levittää jos faktat eivät ole kunnossa ;)"

  Kysymyksen lähettäjä tässä, ja vastaan että kyllä, olen vanhempi hoitaja ja hoidin Poni-Haassa viimeeksi yli kuusi vuotta sitten. Siksi muistan nämä niin tarkasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaatko sinä sanoa, miksi Styby meni neljää tuntia? Menivätkö muutkin ponit? Tunnit olivat varmaan aika kevyitä kuitenkin? Me emme osaa sanoa vastausta tuollaiseen kysymykseen...

   Poista
 4. Tälläsiä useemmin! :)
  Jääkö Viki ja Rape tallille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rape on jainakin jo lähtenyt

   Poista
 5. Kysymykseen 15 liittyen, muistan kyllä itsekin tuon, että Styby on aikoinaan mennyt 4 tuntia päivässä. Eli tuo ei kyllä ole huhupuhetta.

  VastaaPoista
 6. Rape ja Viki oli ainakin lauantaina (28.09) vielä ph:ssa... Koska tulee postausta Onnista, Vikistä ja Rapesta? Vaikka ne ei oo välttämättä jäämässäkään, mutta ois niistä silti joku kiva pikku postaus saada ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulossa! Toivotaan että teksti saadaan ulos tänään tai huomenna :)

   Poista
 7. Toosi kiva postaus! Minusta vaikka kuukauden heppa/poni olisi kiva;) jatäällä vois ilmoitella mahdollisesti heppojen eläkkeille menoista yms ettei tulisi yllätyksiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin kukaan alkaa kaikkia suunnitelmia täällä jakaa. Mitä harvempi tietää, sitä helpommalla päästään kun aika monta kertaa on nähty ettei suunnitelmat pidä. Turha kaikkia on panikoida kun mitään ei sitten tapahdukaan. Eiköhän kaikki sellaiset infota, joita asia oikeasti koskee...

   Poista
 8. kuulin että ponihaan nykyset karsinat uusitaan vielä, onks totta? :o

  VastaaPoista
 9. kiitokset ihanasta blogista! :) tässä teille kuitenkin idea: olis tosi hauskaa, jos kokoisitte kasaan postauksen (tai postauksia?), johon vanhemmat ratsastajat vois lähettää vanhoja kuvia poni-haan hevosista ja poneista, ja mahdollisesti kertoa omia kokemuksia ja kommelluksia! tän kaiken uuden ja uutukaisen keskellä olis kiva vähän palata ajassa taaksepäin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,
   muutama historian havinaa -postaus on tehty jo. Ne ovat olleet todella suosittuja joten otamme innolla vastaan näitä lisääkin. Täytyypä mainostaa!

   Poista