torstai 9. huhtikuuta 2015

Luottoratsu Bruno eläkepäiville

Pilvisenä lauantaina 28.3. saimme taas hyvästellä yhden tallin vanhoista luottoratsuista, kun ruunikko poni Bruno lähti viettämään eläkepäiviään ratsutalli Vivelyyn. Samalle tallille lähtivät aikoinaan myös Kerppu ja Jetta.

Bruno tuotiin Suomeen Virosta vuonna 2001, ja Poni-Hakaan se siirtyi 2000-luvun alkupuolella. Näiden yli kymmenen vuoden aikana poni ehti hurmata ja opettaa monia ratsastajia, opettajia ja hoitajia.

Brunosta kertoo sen pitkäaikainen hoitaja Netta.

Bruno ja Netta 28.3, c) Annina Mäkinen

Bruno ja Netta 28.3, c) Annina Mäkinen

Bruno saapui Poni-Hakaan 2000-luvun alkupuolella, joten se ehti tehdä pitkän uran tuntiponina. Näiden vuosien aikana se on ollut loistavana opettajana monille lapsille ja myös vähän vanhemmille. Kuntoonlaitossa Bruno osasi kaikki mahdolliset keinot välttääkseen varusteiden laiton ja tunneilla Bruno teki usein kaikkensa päästäkseen helpommalla. Kun itse oli riittävän päättäväinen, alkoi Bruno tehdä mitä pyydettiin ja se onnistuikin valloittamaan monien sydämen.

Itse aloin hoitamaan Brunoa vuonna 2009 eli meille ehti kertyä kuusi ihanaa yhteistä vuotta. Niiden vuosien aikana sai vuodattaa hikeä ja kyyneleitä mutta hetkeäkään en tämän ihanan ponin kanssa vaihtaisi. Bruno oli ensimmäinen hoitoponini ja ehti opettaa minulle paljon hoitamisen alkeista lähtien. Muutaman vuoden ajan Bruno ehti toimia myös lastariponina Prinssin kanssa Halin ja Kerpun siirryttyä muihin hommiin. Suurimmassa osassa lastareista (lastenjuhlista) olin itse Brunon mukana ja niissä oppikin tuntemaan ponin entistä paremmin. En olisi uskonut että tuosta tötteröitä pelkäävästä ponista tuli lastareiden luottoratsu. Alkujännityksen jälkeen Bruno kuitenkin sopeutui hyviin uusiin asioihin. Muistan eräät talvella olleet lastarit, jotka taisivat olla kummankin ensimmäiset. Ratsastusalueena oli parkkipaikka jonka toisessa reunassa oli suuri lumikasa, jossa lapset riehuivat ja kiipeilivät, sekä pitkä mäki, jossa ihmiset laskivat pulkillaan lujaa suoraa parkkipaikan reunaan. Alkuun Bruno oli aivan järkyttynyt lumikasassa vaanivista ja pulkkien kanssa hyökkäävistä lapsista, mutta niin siitä vain tuli kiltisti kehää kiertävä lastariponi.
Bruno yhdessä Netan kanssa kilttinä lastenponina Hevoset Stadikalla -tapahtumassa kesällä 2014.
Brunon pitkä ura ratsastuskoulussa tuli päätökseen maaliskuun lopussa. Ennen pääsyä uuteen kotiin vietimme Brunon kanssa aamupäivän kisakatsojina Iitun mukana. Kisojen jälkeen oli aika jättää Bruno uuteen hyvin ansaittuun eläkekotiin, jossa se saa viettää ihanaa eläkeläisen elämää. Toivomme varmasti kaikki tälle hurmaavalle ponille leppoisia eläkepäiviä!

2 kommenttia: