keskiviikko 28. toukokuuta 2014

PHR:n koulumestaruudet 2014

Seuran koulumestaruudet ratkottiin sunnuntaina kauniin aurinkoisessa säässä. Kouluaidat kannettiin yläkentälle, jossa oli musiikin, kuulutusten ja tuomareiden autojen myötä vähän isomman kisan tuntua.

Päivä sujui mukavasti, kilpailijat esittivät siistiä ratsastusta ja mitalit saatiin jaettua. Harmillisen moni ratsastaja tosin unohti kääntää ratsuaan ja tuloksena oli radalta poistumisen myötä hylkäys.

Alla seuramestarien haastattelut

Kysymykset
1. Miltä nyt tuntuu? Oletko tyytyväinen omaan rataasi? Miten valmistauduit siihen?
2. Miksi valitsit juuri tämän hevosen/ponin? Minkälainen on historianne?
3. Tavoitteesi ensi kaudelle.
4. Miksi kilpailet? Kerro yksi hyvä vinkki aloittelevalle kilpailijalle.

Orvokki ja lainaponi Broidi
Poniratsastajien mestari: Orvokki Kallioniemi ja Rölli

1. Olen tyytyväinen, se meni ihan hyvin. Rölli oli vaan ihan reipas, ehkä liiankin. Tämä oli varmaankin paras yhteisistä radoistamme. Kotona valmistauduin kisoihin putsaamalla varusteet. Ennen rataa tein hyvän verkan, niin että sain ponin hyvin kuuntelemaan.

2. Rölli on osaava ja kivan reipas, sitä ei tarvitse koko ajan hoputtaa. Olemme olleet yhdessä nyt kolmissa kisoissa, kerran estekisoissa ja nyt kahdesti koulukisoissa. Lisäksi olen mennyt sillä paljon tunneilla.

3. Luultavasti ensi kaudella jatkan kisaamista Röllillä, sekä koulua että esteitä. Pidän myös Pingiksestä. Tavoitteena kisoissa ei ole voitto vaan se, että saa kokemusta. Hyvin menneestä radasta jää hyvä mieli, ja itsensä saa haastaa kisoissa.

4. Aluksi ei pidä mennä liian vaikeaan luokkaan, vaan pitää aloittaa pienestä. Kannattaa olla hyvällä mielellä ja lähteä hakemaan enemmän kokemusta, ei voittoa.

Junioriratsastajien mestari: Sofia Hemming ja Mette

1. Olen omaan rataan tyytyväinen, muutamia pieniä huolimattomuuksia tuli mutta ne kaikki olivat minun, eivät Meten. Hevonen oli todella hyvän tuntuinen ja jäi hyvä mieli radasta. Meinasin kylläkin unohtaa radan, kunnes viime hetkellä ehdin tajuta mitä on vuorossa seuraavaksi, onneksi hevonen oli avuilla Suoritukseen valmistauduin opettelemalla radan ajoissa, join vettä ajoissa pitkin päivää kuumaa ilmaa ajatellen, venyttelin, kävin kävelemässä vähän ja rentouduin. Kisapäivänä join ja söin hyvin ja otin heti positiivisen asenteen.

2. Meten ja minun yhteinen tie alkoi vuonna 2011, kun vanha hoitsuni Conny myytiin ja aloin hoitamaan Metteä. Olen saanut Metteen hyvän suhteen hoitamalla sitä, ja tuntuu että tunnen jo sen kaikki pienetkin ilmeet ja ajatukset. Kaikki sen kanssa toimii niin sujuvasti. Luotan Metteen todella paljon ja tunnen sen hyvin, sen kanssa niin paljon puuhailtuani. Luulen että tämä auttaa hyvin paljon myös ratsastaessa. En alkuaikoina pahemmin ratsastanut Metellä, mutta rakastin jo silloin sen kanssa puuhailua.
Selkään pääsin tutustumaan ensimmäisen kerran hoitajien jouluratsastuksessa 2011, jolloin en Metellä hirveästi osannut tehdä mitään. Lucia-juhlassa 2012 olin Meten kanssa Luciana, ja sen vuoden sekä viime joulun vietin myös hoitajien jouluratsastuksissa. Omat taitoni olivat kehittyneet viime jouluun mennessä paljon, ja olin seurannut silmä kovana Metteä tunneilla, siitäkin oppii yllättävän paljon. Ennen niin mahdoton Mette alkoi siis kulkemaan paremmin ja paremmin. Kun jouluna innostuin Metellä ratsastamisesta, päätin ruveta sillä tähtäämään seuraaviin merkkisuorituksiin, en ollut siis ikinä kouluradalla aiemmin käynyt. Suoritin C-merkin kouluosuuden prosenteilla 71.389 pienestä jännityksestä huolimatta. Olin hyvin tyytyväinen ja innostuin tästä kovasti, silloin kisaaminen alkoi tuntua ihan hyvältä ajatukselta.
Tämän kevään olen mennyt Metellä paljon, ja mestaruuksiin päädyin pienen harkinnan kautta, olihan minulla vasta yksi koulurata takana. Houkutus mennä esittämään Metteä kisoihin vei kuitenkin voiton, ihan kirjaimellisesti

3. Ensi kaudelle tavoitteena on ehdottomasti osallistua tuleviin koulukisoihin ja jatkaa Meten kanssa treenaamista ja kehittymistä. Minulle on myös jo toitotettu menemisestä niihin tuntiratsastajien mestaruuksiin, ehkä nekin voisivat olla sitten hieman kauempana oleva tavoite.

4. Aloittelevan kilpailijan kannattaa ehdottomasti uskaltaa vain kokeilla, vaikka kuinka jännittäisi! Itse en olisi saanut tietää kuinka hauskaa kilpaileminen onkaan, jos en olisi puoliksi pakottanut itseäni kohtaamaan jännittävän kisatilanteen ensimmäistä kertaa Kannattaa myös etsiä kiva hevonen josta tykkää ja johon luottaa, ja muistaa että pääasianahan kaikessa urheilussa on se, että se on kivaa.Sofia ja Mette


 Senioriratsastajien mestari: Titta Saari ja Lassi

1. Olen tyytyväinen tulokseen. Ainahan voisi itse ratsastaa paremmin, mutta Lassi oli hyvä. Kilpailupäivän valmistautuminen oli esimerkki siitä, miten kilpailusuoritukseen ei pidä valmistautua. Hätäisesti, myöhässä ja huonosti keskittyen. Onneksi Lassi hoiti homman kotiin. Ennen kilpailuita hevonen ja varusteet oli kyllä valmisteltu viimeisen päälle.

2. Lassi on kokenut ja luotettava kilpakumppani, joka tekee aina parhaansa. Olen kilpaillut Lassin kanssa tuntiratsastajien mestaruuksissa ja myös seuran omissa kilpailuissa. Paras saavutuksemme on tuntiratsastajien aluehopea viime keväältä. Meillä oli myös viime vuoden seuramestaruuskulta puolustettavana.

3. Saatan lähteä kesällä tuntiratsastajen mestaruuskilpailuihin, ne olisivat vuoden pääkisat. Syksyllä jatkanen kilpailemista Simon kanssa ja tavoitteena olisi saada ratoihin varmuutta varsinkin koulupuolella.

4. Kilpaileminen on mielestäni hauskaa ja tykkään siitä, kun pääsee tekemään parhaansa ja joskus myös ylittämään itsensä ja saa hevosenkin yrittämään parhaansa. Kannattaa opetella ratsastettava rata aina huolellisesti, sillä pääsee pitkälle.

Titta ja Lassi


Aikuisratsastajien mestari: Minna Bode ja Floora

1.Olen tosi tyytyväinen, sain monta seiskaa!  Korjattavaa olisi tuomarien mukaan ollut mm. raviosuuksien reippaudessa. Tunsin istuvani pommin päällä ajoittain, joten menin hiukan käsijarru päällä. Toinen isompi juttu oli peruutus, se meni aika mönkään. Mutta en jäänyt murehtimaan menneitä, vaan ajattelin aina jo seuraavaa liikettä ja tehtävää. Huolellisuudesta sain hyvät pisteet.
Valmistauduin ajattelemalla positiivisesti ja asettamalla itselleni kolme tavoitetta: a. Ratsastaja muistaa ohjelman (kannattaa aina opetella huolellisesti) b. Hevonen pysyy aitojen sisäpuolella c. Hevonen ei vaihda laukkaa lävistäjällä.
 Verryttelyn halusin pitää lyhyenä ja tiiviinä (aurinkoinen hellepäivä toki vaikutti asiaan…). Lähinnä testasin hevosen herkkyyttä ja yhteistyöhalukkuutta muutamalla siirtymisellä ja väistöllä. Itseäni verkkasin mm. totuttamalla takapuoltani ja keskivartaloani harjoitusravin hurmaan.

2. Floora tuli Poni-Hakaan n. 4 vuotta sitten 6-vuotiaana lapsosena. Meillä vaan heti synkkasi, ja pääsin ensimmäisten joukossa hänellä hyppäämään esteitä. Kouluratsastuspuolikin alkoi sitten toimia ajan mittaan, kun Floora oppi enemmän - esimerkiksi käyttämään selkäänsä ja jalkojaan tasapainoisemmin. Floorassa on paljon persoonaa, ja hänellä on sanaton viestintä huippuluokkaa.

3. Tavoitteena on aina vain oppia paremmaksi ratsastajaksi.
Olen myös mukana vammaisratsastusvalmennuksessa, joita vetää Poni-Haassa Leena Hautamäki. Siellä väännetään koulua pienessä ryhmässä, ja opitaan paljon. Tähtään vammaisratsastuksessa kansalliselle tasolle 1-2 vuoden sisällä.

4. Ole positiivinen!
- Älä aseta itsellesi liian suuria tavoitteita ja paineita, mutta valmistaudu parhaasi mukaan. Ota selvää asioista hyvissä ajoin ennen kilpailuja (säännöt!!!, paikka, aika, ilmoittautuminen….)
- Tutustu ratsuusi niin hyvin kuin pystyt! Kysy kokeneemmilta ratsastajilta/opettajilta ohjeita ja neuvoja. Hevosen hoitajat ovat yleensä mahtavia, todella tärkeän tiedon lähteitä. Haastattele heitä, jos uskallat.

Minna ja Floora

Kaikki tulokset löytyvät seuran sivuilta. Blogitiimi onnittelee mitalisteja. Koulukilpailut jatkuvat syyskaudella.

Senioreiden palkintojenjako
1 kommentti:

  1. Oli kiva lukea ajatuksianne. Niistä huomaa, että voittoon tarvitaan oikea asenne, joka kaikilla mestareilla näyttää olevan just kohillaan :) Tosi hyviä kirjoittajia olette myös! Onnea kaikille hyville tyypeille!

    VastaaPoista