lauantai 10. toukokuuta 2014

Esittelyssä Poni-Haan opettajat: Suski

Suski ja Onni

Opettajien esittelyt jatkuvat pitkän tauon jälkeen. Nyt esittelyssä on tallin omistaja Susann Suomela, eli tutummin Suski.

1. Milloin aloitit ratsastuksen?
Vuonna 1973.

2. Koulutus, ura? 
Ratsastuksenohjaaja 1986, ratsastuksen opettaja 1987, A-valmentajakoulutus 1995, Helsinginkauppakorkeakoulun järjestämä yrittäjäkoulutus 1996, Master opettaja 2001, Yrittäjän ammattitutkinto 2000. 

3. Kilpailu-ura? 
Olen kilpaillut lähinnä poneilla esteratsastusta vuosina 1976-1981sekä juniorina maajoukkueessa 1983-85. Olen kouluttanut ja kilpailuttanut nuoria hevosia nolla tasosta 110-140 tasolle usean vuoden ajan, lisäksi jonkin verran kansainvälisiä kilpailuja lähinnä Suomessa ja Baltian maissa 150 tasolla. 

4. Lempi tuntiponi, miksi? 
Edesmennyt Styby oli aivan mieletön poni. Kuinka monta ratsastajaa sekin saattoi hyvään alkuun, jopa hevosalan nykyisiä ammattiaisia!
Poneista ei ole mikään pompsahtanut Kerpun ja Stybyn jälkeen selkeästi lemppariksi. Kaikki ovat omalla persoonallisella tavallaan hienoja.

5. Lempi tuntihevonen, miksi? 
Kaikki ovat ehdottomia sydänkäpyjäni ja niillä on kaikilla omat persoonalliset piirteensä. Unelma oli aikoinaan myös ratsastuskoulun unelmahevonen, kävin sillä itsekin opettajien täydennyskoulutuksissa aikanaan.

Nykyisistä hevosista Floora ja Bambi ovat molemmat ihania ystävällisiä hevosia, joilla on iso sydän. He ovat herkkiä, kilttejä, osaavia ja menevät kaiken tasoisilla luotettavasti.

6. Millainen on hyvä oppilas? 
Hyvä oppilas on psyykkisiltä ominaisuuksiltaan vastaanottavainen, kiinnostunut, innostunut, positiivinen ja sellainen, joka ei syytä hevosta vaan miettii miten voisi toimia, jotta yhteistyö sujuisi paremmin. Hyvä oppilas hyväksyy sen, että hevosillakin on huonot päivänsä.
Fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvä oppilas on jäntevä, rento, hevosen kanssa "mukautuva" henkilö. Hän osaa vaatia hevoselta ja palkintona antaa hevoselle rauhan ja pehmeästi mukautuu hevosen kanssa yhteistyöhön. Kropan tunteminen on hyvä ominaisuus, silloin osaa tuntea ja korjata myös itse virheitään. 

7. Opettajan urasi tähtihetki? 
Ehdottomasti se, kun istuin Oulussa hevosen selässä odottamassa starttia esterataan ja minulle soitettiin Takkulasta, että kolme oppilastani Poni-Haan poneilla olivat neljän parhaan joukossa ratsastuskouluoppilaitten mestaruuskilpailuissa.
Päivittäisiä huippuhetkiä tulee, kun hevoset liikkuvat tyytyväisinä ja hyvin ja ratsastajat saavat uusia oivalluksia. 

8. Mukavinta työssäsi? 
Välillä haluaisin opettaa enemmän, sillä tuntien pitäminen on ehdottoman antoisaa. Suuri osa työstäni kuluu nimittäin paperihommissa hoitaen Poni-Haan asioita. Aamuryhmäläisistäni on tulleet minulle läheisiä ja tykkään siitä hengestä joka meillä vallitsee.
Jos lonkkani eivät kipeytyisi ratsastuksesta, tykkäisin myös läpiratsastaa meidän heppoja. Se on hienoa, kun istut puupökkelön kyytiin ja jonkun ajan päästä puupökkelö muuttuu mukavaksi ja miellyttäväksi ratsuksi.
Meidän työyhteisömme on super ja kokonaisuudessaan koko Poni-Haan porukka!

9. Hauskin kommelluksesi hevosten kanssa? 
Yksi tapahtuma oli Ypäjän hallikilpailuissa, kun en saanut pidätettä läpi hevoselta kolmoissarjan jälkeen. Otin sitten tehokkaamman pidätteen sillä seurauksella, että hevonen vastasi töksähtämällä paikalleen ja minä lensin kaaressa suoraan maneesin ikkunaa päin! Silmäkulmastani näin, kuinka ihmiset hyppäsivät ikkunan takaa sivuun, sillä ikkunan takana oli kahvila jossa ihmiset istuivat nenät kiinni lasissa ;)

10. Hevosaiheinen mottosi?
Kannattaa pysyä nöyränä jokaisella hevosella on meille opetettavaa ja annettavaa.

1 kommentti:

  1. Kiva ja mielenkiintoinen postais! Tällaisia lisää:D

    VastaaPoista