on tallin perustajan, Chrisse Fagerströmin kirjoittama kirjasarja Poni-Haan alkuajoilta. Se valottaa myös nykyajan ratsastajille sitä, kuinka tärkeää ovat hevosen kuunteleminen ja hyvien, vanhanajan hevostaitojen merkitys - yhä edelleen.
Sarjan kirjat: (1. painos julkaistu)
Ratsutallin
tarinoita (1985)
Ratsutallin
lemmikit (1986)
Ratsutallin
rasavillit (1987)
Ratsutallin
tulinen tamma (1988)
Ratsutallin
villi vuosi (1990)
Ratsutallin
kohtalo (1995)
Lisäksi Chrisse on kirjoittanut kirjan "Ystäväni suomenhevonen" (1993)
Kirjasarja kertoo lämminhenkisesti ja hyvällä huumorilla Poni-Haan tallista ja sen perustamisajoista. 1974 perustetun tallin juhlavuosi on juuri käsillä, ja 40 vuotta onkin kunnioitettava ikä mille tahansa harrastepaikalle!
Sarjan ensimmäisessä, Ratsutallin tarinoita -kirjassa valotetaan aluksi Chrissen lapsuutta ja sitä, kuinka tästä nuoresta tytöstä kasvoi täysimittainen hevosnainen. Mukavasti soljuvat tarinat kuljettavat meidän Ruotsiin sotalapsiksi, istumaan raskaan ardenner-hevosen leveään selkään ja tutustumaan armeijan talleihin, joissa myös Chrissen ensimmäinen suuri hevosrakkaus, tamma Liszt asusti.
Tarinassa kulkevat mukana monesti karanneet hevoset ja Bingo-ponin toilailuja
ja tarinoita tallin suurista ja pienistä hevospersoonista: Chrissen
Rasmuksesta ja Monsunasta sekä muista ihanista hevospersoonista, Ghostista, Palacesta ja monista muista. Kirjan
tositarinoissa seikkailee myös tallin maskottiponi Bingo ystävineen,
Kerpun huumorintajuinen edeltäjä!
Poni-Haan toimintaa enemmän ainakin osa kertomuksista keskittyivät enemmän Chrissen omiin kokemuksiin ja hevosten lisäksi muuhunkin: omiin hevosiin ja niiden tarinoihin sekä saaressa vietettyihin kesiin, jotka kuulostavat liian hyvältä ollakseen totta, (tarinoiden todenperäisyyttä tietenkään epäilemättä): hevosista kauppamatkalla, yhdessä uimista, vapaana käyskentelyä pihamaalla, makuuhetkiä vieretysten, salaisia retkiä armeijan alueelle... Chrissen oma historia ja elämä kuitenkin nivoutuvat tiiviisti Poni-Haan vauhdikkaaseen elämään.
Sarjan kirjat järjestyksessä oikealta vasemmalle.
Ratsutallin lemmikkejä -kirja keskittyy nimensä mukaisesti esittelemään tallilla asuneita kaikenkarvaisia eläimiä. Possut, kanit, kanat, vuohet, lampaat ja hanhet ovat aivan oma lukunsa tässä valloittavassa kirjassa, jossa Viktoria-possu saa autokyydin, Hirmu-Jermu ja Matti-vuohi ystävystyvät ja Kiki-kana saa kyytiä. Mukana Chrissen "lemmikeissä" pyörii myös iki-ihana Heppa-auto. Lämminhenkisten eläintarinoiden seassa on tilaa myös talliin liittymättömien, kirjailijan omien muistojen kertomiselle.
Kolmannessa kirjassa pääosaan astuvat kaikki tallin asukit yhdessä. Ratsutallin rasavillit kertoo elävää tarinaa muun muassa Donin hurjasta klinikkareissusta ja epäonnisen tallinomistajan murtuneesta isovarpaasta, hölmöstä ponikaupasta, jonka tuloksena tulinen pienoisarabi Nick löysi tiensä talliin, sekä erikoisesti varustautuneesta alkeisratsastajasta, jolle Alec-hevonen kertoo kaapin paikan. Tallin monenmoiset hevospersoonat saavat omat kommelluksensa kuuluviin.
Chrissen oma trakehnertamma Riepu on Ratsutallin tulisen tamma, herkkä ja itsepäinen Pripevka, Perle Noire. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja Chrissen kiintymys tuohon omalaatuiseen, kuvankauniiseen tammaan on käsinkosketeltava sarjan neljännessä kirjassa, joka on lähes kokonaan omistettu tuolle tallin asukille. Kirjasta löytyy tarinaa muun muassa hevosen ostosta, kisamatkoista ja sairastelusta sekä pitkästä kosiomatkasta Saksaan. Liitteenä löytyvät myös Rievun sukupuu ja kantakirjan sivu.
Ratsutallin villi vuosi on kertomus vain yhdestä vuodesta - joka pitää sisällään niin paljon! Tallinpitäjä aloittaa ratsastuskoulun lisäksi hevosvaellusten pidon, etsii poneja Saksanmaalta ja hakee hukkakauroja ympäri Suomea. Chrisse kokeilee kynsiään valjakkoajossa ja taistelee siinä sivussa rottia vastaan yhdessä kissa-armeijansa kanssa. Kirjan myötä myös lukijalle käy selväksi, kuinka tärkeää on jokaiselle ihan oma loma.
Kirjasarjan päättää Ratsutallin kohtalo, jossa lukija pääsee mukaan Chrissen taisteluun iki-ihanan suomenhevosemme puolesta. Kirjoittamiseen ja suomenhevosiinsa keskittyvä nainen on muuttanut pois pääkaupunkiseudun vilskeestä Korpilahdelle, kooten uudelle tilalleen uuden hevoskatraansa. Suuria hevospersoonia kesävaelluksilla ovat Ville-Setä, Kalevi, Rauno ja Luvite kumppaneineen. Kirjassa muistellaan myös Suskin pientä Ghost-ponia. Kyyneleet pyrkivät silmiin myös järkyttävän junaonnettomuuden myötä: kuinka hirveää onkaan ollut menettää seitsemän rakasta hevosta, vieläpä sattuman kautta!
Tästä kirjasta löytyy muuten kuva myös Unelmasta yhdessä Kyllikin (Hopea-Liike) ja Pikkumiehen (Varjo-Luonnos) kanssa! Liitteenä kirjassa esiintyvien suomenhevosten sukupuut.
On
mielenkiintoista nähdä, miten ja millaisista olosuhteista Poni-Haka on
syntynyt ja muotoutunut, missä sijaitsivat vanha talli ja kenttä, entä
Pollepirtti? Tallin alkuaikoina elämä vaikuttaa vapaammalta ja ei-niin sääntöjen sanelemalta kuin nykyään: Chrissekin lähti toimistotyöntekijästä,
harrastepohjalta vetämään ratsastuskoulua nuorilla poneilla
nuorille, osaamattomille ratsastajille. Nykyään vaadittavia
turvallisuusmääräyksiä ei ollut, ja Bingo-ponikin käyskenteli
usein vapaana tallin pihalla. Tallin ensimmäiset ponit olivat
aivan yhtä suloisia ja persoonallisia otuksia kuin
manttelinperijänsä nykypäivänä. Tämän pitkällisen työn tulos on aina
silmiemme edessä, nykyisenlaisen kukoistavan Poni-Haan muodossa.
Kaikissa kirjoissa valotetaan entistä enemmän myös Chrissen omaa asennetta ja vankkoja mielipiteitä asioihin, kuten luontoon, kasvatukseen ja hevosmiestaitoihin. Näistä on hyvä ottaa mallia ja asenteita omaankin elämään. Kaunis kirjoittamisen taito, tarinankerronta ja vilpittömyys paistavat läpi koko kirjasarjan - sarjan kirjat ovat varteenotettava mahdollisuus tutustua myös tallinpitäjän omiin kokemuksiin ja kommelluksiin, joita omalla kotitallillamme on sattunut aiemmin. Suosittelen sarjaan tutustumista kaikille lämpimästi. Juuri tällaisten tarinoiden myötä meillä on mahdollisuus oppia aiemmista sattumuksista ja tutustua omiin lähtökohtiimme.