torstai 17. joulukuuta 2015

Joulukalenteri: 17. luukku
Vuoden hoitajat

Lucia-juhlassa palkittiin vuoden parhaat poni- ja hevoshoitajat. Tittelin ansaitsivat tällä kertaa ponihoitajista Mukia ja Lempiä hoitava Emma Ylä-Oijala ja hevoshoitajista Peten ja Lempin hoitaja Anna-Liisa Granqvist, joka on toiminut muutaman kuukauden ajan myös hevosten hoitajavastaavan tehtävissä. Kriteerinä vuoden hoitajien valinnalle ovat yleisesti olleet hyvä asenne hoitamiseen, ahkera taluttaminen talutustunneilla, ystävällinen suhtautuminen muihin tallilla kävijöihin ja tietysti moitteeton huolehtiminen omasta hoidokista koko vuoden ajan. Esittelemme palkitut.

Vuoden ponihoitaja: Emma


Kuka olet ja kuka on hoitohevosesi?
Olen Emma 14 v. Hoidan Mukia ja Lempiä.


Emma ja Muki Lucia-juhlassa
Kerro lyhyesti tallihistoriastasi: milloin aloitit ratsastuksen ja milloin aloit hoitaa hoitohevosiasi?
Aloitin ratsastuksen Poni-Haassa käymällä epäsäännöllisesti talutuksessa ja myöhemmin tenavilla. Alkeiskurssille menin kesällä 2009 ja sen jälkeen olen ratsastanut säännöllisesti. Lempiä aloin hoitamaan helmikuussa 2013 ja Mukia vuosi sen jälkeen keväällä.

Millaisia persoonia hoitohevosesi ovat, miksi pidät juuri niistä?
Muki on seurallinen ja "tammamainen" poni. Se tykkää rapsutuksista ja ilmaisee mielipiteensä selvästi varsinkin, jos ei pidä jostain. Muki on myös ihana kun se hörisee tutuille ihmisille, kun sitä moikkaa käytävältä tai menee karsinaan. Lempi ei ole yhtä seurallinen kuin Muki, mutta kyllä sekin rapsuttelusta tykkää. Lempi hermostuu helposti, jos tallissa on paljon meteliä ja ihmisiä tai jos sitä hoitaa kiireessä. Joskus kuitenkin, kun tallissa on hiljaista niin Lempi voi harjatessa melkein nukahtaa. Lempi myös kertoo selvästi, jos se ei tykkää jostain tai sitä sattuu, esimerkiksi satulan laitto on sen mielestä kamalaa.

Mikä mielestäsi tekee hyvän hoitajan, mitä häneltä vaaditaan? Miksi luulet itse tulleesi valituksi?
Hyvä hoitaja tekee hoitopäivineen ne asiat, jotka on sovittu ja etsii itselleen tuuraajan, jos ei pääse tallille. Hän on valmis auttamaan kaikkia tallilla apua tarvitsevia ja taluttamaan omaa hoitsua tai jotain muuta ponia esim. tenavatunnilla. Hyvä hoitaja on myös kiinnostunut oppimaan lisää hevosista, jotta voisi ymmärtää ja hoitaa hoitsuaan paremmin. Hän noudattaa tallin sääntöjä ja on ystävällinen kaikille. Hyvältä hoitajalta vaaditaan siis sitoutumista, vastuuntuntoa, positiivisuutta ja halua oppia.
Luulen itse tulleeni valituksi vuoden hoitajaksi, koska hoidan molemmat hoitsuni hyvin ja autan muita.

Mitä parannettavaa löydät hoitajasysteemistämme, oletko tyytymätön tai erityisen tyytyväinen johonkin?
Poni-Haan hoitajasysteemissä hyvää on mahdollisuus olla hevosten kanssa ja oppia enemmän kuin, jos vain ratsastaisi kerran viikossa tunnilla. Hoitaessa myös tutustuu muihin hoitajiin ja saa uusia kavereita :)Vuoden hevoshoitaja: Anna-Liisa
Anna-Liisa ja Lempi. c) Riina Haanpuro


Kuka olet ja kuka on hoitohevosesi?
Olen Anna-Liisa, 19-vuotta. Hoidan Peteä tiistaina ja lauantaina ja Lempiä ti,to ja la.

Kerro lyhyesti tallihistoriastasi: milloin aloitit ratsastuksen ja milloin aloit hoitaa hoitohevosiasi?
Aloitin ratsastuksen Poni-Haassa alkeiskurssilla vuoden 2007 kesällä ja siitä lähtien olen käynyt säännöllisesti viikkotunneilla. Aloin hoitamaan ensimmäistä hoitohevostani Peteä syyskuussa 2010. Elokuussa 2012 aloin hoitaa Lempiä.

Millaisia persoonia hoitohevosesi ovat, miksi pidät juuri niistä?
Pete on valloittava herrasmies, jolla ei tunnu ikinä olevan huonoa päivää. Se nauttii rauhallisista harjauksista, jolloin saa myös paljon rapsutuksia. Välillä Peten mielestä on tylsää olla harjattavana, jolloin se heiluttaa harjaämpäriä turvallaan kuitenkaan pudottamatta sitä. Ihaninta Petessä on sen positiivinen ja rento luonne, tallille tullessa tietää aina että karsinassa odottaa iloinen hevonen.

Lempi sen sijaan on varsinainen Tamma isolla T:llä. Välillä on huono päivä, jolloin kaikenlainen harjaaminen kiukuttaa, mutta hyvinä päivinä Lempi nauttii rapsutuksista ja harjaamisesta ylähuuli pitkänä. Varsinkin vuosi sitten talvella Lempi oli hyvin kiukkuinen johtuen sen silloisesta mahakivusta. Pohjimmiltaan Lempi on kuitenkin todella kiltti ja mukava hevonen, joka yleensä vain esittää hapanta ja irvistelyt yleensä jää vain irvistelyksi. Lempin kanssa on oppinut olemaan kärsivällinen ja rauhallinen, jolloin Lempi on itsekin rauhallisesti ja juuri tällaiset rauhalliset hetket jolloin Lempi nuokkuu silmät puoliummessa harjauksesta huolimatta ovat parhaita yhteisiä kokemuksia Lempin kanssa.

Mikä mielestäsi tekee hyvän hoitajan, mitä häneltä vaaditaan? Miksi luulet itse tulleesi valituksi?
Hyvä hoitaja hoitaa hoitohevosensa hyvin ja putsaa sen varusteet ja kupit jokaisena hoitopäivänään riippumatta hoitohevosten lukumäärästä ja avustaa tarvittaessa ne tunnille ja tunnilta pois sekä avustaa myös muiden hevosten ratsastajia tarvittaessa ja taluttaa tarpeen tullen talutuksissa muitakin kuin omaa hoidokkiaan.
Yllätyin hieman tultuani valituksi vuoden hoitajaksi, mutta pyrin tekemään kaikki hoitajille kuuluvat tehtävät mahdollisimman hyvin aina ollessani tallilla ja nähtävästi olen opettajien mielestä siinä
onnistunut.

Mitä parannettavaa löydät hoitajasysteemistämme, oletko tyytymätön tai erityisen tyytyväinen johonkin?
Yleisesti ottaen kaikki toimii suhteellisen hyvin. Erityisen tyytyväinen olen vuosittaisiin hoitajien jouluratsastuksiin, jotka toimivat ikään kuin palkintoina hoitajien koko vuoden jatkuneesta hyvästä hoitamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti