keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulukalenteri: 16. luukku

Vuoden hevonen -äänestys

Blogitiimi järjesti jo perinteeksi muodostuneen Vuoden hevonen -äänestyksen, jossa parhaaksi tuntiratsuksi olivat ehdolla kaikki tallimme tuntihevoset ja -ponit.

Äänestystulokset
Vuoden poniksi valittiin tänä vuonna Muki. Pete uusi viimevuotisen voittonsa ja ansaitsi myös tänä vuonna Vuoden hevonen -tittelin. Pete on ollut syksyn tunneilla ponipuolella, mutta on kuitenkin hevonen, joten sijoitimme sen hevosten kategoriaan, mutta se on luultavasti ehtinyt keräämään ihailijansa sekä poni- että hevosratsastajien joukosta. Ääniä annettiin yhteensä 337, 176 ääntä poneille ja 161 ääntä hevosille.

Ponien kategoriassa äänet jakautuivat suhteellisen tasaisesti, sillä jokainen kuudestatoista ponistamme sai ainakin seitsemän ääntä lukuun ottamatta Iitua ja Typyä, jotka eivät virallisesti olleet mukana äänestyksessä mutta jotka saivat molemmat yhden äänen. Iitu on virallisesti yksityinen poni ja Typy palasi talliimme äänestyksen alkamisen jälkeen. Kolmen kirkkain kärki erottui selvästi: Muki sai yhteensä 23 hyväksyttyä ääntä, ja jaetulle toiselle sijalle ylsivät Peppi ja Prinssi kuudellatoista äänellä. Vähiten ääniä virallisista osallistujista saivat Lettu, Söpö ja Zombi, joille kaikille kertyi seitsemän ääntä.

Hevosilla äänet jakautuivat jyrkemmin "suosittuihin" ja vähemmän suosittuihin hevosiin, mikä voi johtua myös siitä että ääniä annettiin poneja vähemmän ja hevosia on enemmän kuin poneja. Petelle annettiin äänestyksessä yhteensä 19 hyväksyttyä ääntä, ja seuraavalle sijalle ylsivät Lassi (13 ääntä) ja Silver (12 ääntä). Tallissamme kauan olleet, kiltit hevoset siis saavat kiitoksensa myös ratsastajilta! Uudet hevosemme eivät pärjänneet äänestyksessä yhtä hyvin, sillä hevosten listauksessa perää pitävät Lakonta (3 ääntä), Aku (2 ääntä), Wanda (2 ääntä) ja Aune (1 ääni). Tämä toisaalta voi johtua myös siitä, että näillä hevosilla eivät kaikki ole vielä ehtineet ratsastamaan ja kannattajajoukko ei siksi ole ehtinyt kasvaa kovin suureksi.

Hevosistamme Tipo (7 ääntä) sai erityismaininnan äänestäjältä, joka kirjoitti myös perustelut valinnalleen:
Tipo on tallin hauskin hevonen, keksii hassuja juttuja (söi Allin porkkanat komerosta - repi joulukoristeet ovilta).
Huomioi ihmisiä, kiinnostunut ympäristöstä, repii ja puree kaikkea mihin ylettyy.
Komea raamikas musta hevonen, joka liitää ympäri maneesia kun joku ratsastaja on sytyttänyt sen liekkeihin. :)

Kolme suosituinta ponia ja kolme suosituinta hevosta saivat yhteensä lähes kolmasosan, 29,2% äänistä. Myös tallimme vanhat hevoset muistettiin äänestyksessä, sillä Sara ja Kerppu saivat molemmat yhden äänen. Myös Annen kisahevonen Karelia ansaitsi kaksi ääntä, vaikka se ei ole koskaan tunneilla ollutkaan. Selkeästi samalla käsialalla kirjoitetut äänestyslaput hylättiin, rajatapauksissa käännettiin tilanne äänestäjän eduksi. Äänestyslappuihin riipustettiin yhteensä 61 sydäntä, mikä tasaisesti jakautuneena antaisi sydämen 18% kaikista äänestyslapuista. Malliesimerkin vastaisesti kirjoitettuja lappuja kertyi kaikkiaan 96, eli ainoastaan 71,5% äänestyslapuista oli "oikeanlaisia". Tässä äänestyksessä hyväksyimme kuitenkin kaikki laput, joista pystyi selvittämään äänestäjän tarkoituksen.

Vuoden Poni: Muki

Mukista kertoo sen hoitaja Emma Ylä-Oijala.
Muki seuran koulumestaruuksissa 2014 yhdessä Melisan kanssa.

Vuoden poni on 14-vuotias Muki eli Miami. Virossa syntynyt Muki tuli Poni-Hakaan noin 6 vuotta sitten. Muki ansaitsee olla Vuoden poni, koska se on kaunis, osaava, suloinen, helppo ratsastaa ja monipuolinen.

Ratsastuskouluponina Mukin vahvuuksia on sen monipuolisuus. Se menee kiltisti aloittelijoilla ja näyttää osaavuutensa kokeneilla ratsastajilla. Muki ei keksi tunnilla mitään omia kuvioita eikä mene mukaan muiden sekoiluun.

Muki...
- rakastaa syömistä. Sen huomaa hyvin sen vatsan koosta ;)
- on edustanut poni-Hakaa muutamana vuonna tuntiratsastajien mestaruuskisoissa.
- tykkää korvien hieromisesta.
- kertoo selvästi, jos ei pidä jostain. Yleensä laittamalla korvat luimuun ja näykkimällä ilmaa. Koskaan se ei kuitenkaan tahallaan yritä osua ihmiseen.
- saattaa kieltää esteillä, jos ne ovat sen mielestä liian korkeita tai pelottavan näköisiä. Pieniä esteitä se hyppää hyvin.
- on lähes aina Poni-Haan seuran koulukisoissa jonkun ratsastajan kanssa.


Vuoden Hevonen: Pete

Petestä kertoo hevosen hoitaja Anna-Liisa Granqvist. Pete valittiin Vuoden hevoseksi myös vuonna 2014.
Pete ja Vuoden 2015 Lucia-neito, Siru Ylikännö.

Pete eli oikealta nimeltään Peter Pan AK tuli Poni-Hakaan 10-vuotiaana vuonna 2004 eli päälle 10 vuotta sitten. Ikää Petellä onkin jo 21 vuotta.

Vuoden hevoseksi se sopii hyvin: Pete on todella kiltti ja rauhallinen hevonen harjatessa sekä upea,  yritteliäs ja monipuolinen ratsu joka kelpaa aina tenavatunneilta hevosten A+ tunneille. Karsinassa uskaltavat arimmatkin ratsastajat harjata Peteä koska se ei tee mitään ikäviä temppuja harjatessa kuten yritä näykkiä tai potkia. Vaikka huumorintajua Peteltä löytyy niin sen  pilke silmäkulmassa tehdyt jekut eivät yleensä ratsastajia häiritse. Se on opettanut niin monia ratsastajia yli kymmenen vuoden PH:ssa olonsa aikana ja sen hurmaavan kiltti herrasmiehen luonne on valloittanut niin monia ratsastajien sydämiä sekä hevos- että ponipuolella, että se todellakin ansaitsee olla jälleen vuoden hevonen.


Peten selkään voi laittaa minkä tasoisen ratsastajan tahansa ja pienehkön kokonsa ansiosta sillä voivat mennä sekä hevos- että poniratsastajat. Hyvä koulutustaso, ratsastettavuus ja miellyttävä luonne ovat tehneet Petestä monen tasoisten suosikin sekä heppa- että poniratsastajien keskuudessa. Lisäksi se on ollut suosittu kisaratsu seurakilpailuissa sekä esteillä että koulussa. Pete on pysynyt
myös todella terveenä eikä vanhuuden vaivoja juurikaan näy pienen jäykkyyden lisäksi. Se on ollut todella harvoin pois tunneilta terveyssyiden takia, mikä on iso plussa ratsastuskoulussa.

On hevosessa huonoja ja hassujakin puolia. Peteä voi olla hankalaa saada vesikarsinaan mutta kun se sinne saadaan niin se seisoo paikoillaan kiltisti. Pete ei myöskään kovin mielellään nosta vasenta etujalkaa kavioita puhdistettaessa, mikäli putsaus aloitetaan kyseisestä kaviosta. Muista jaloista aloitettaessa se nostaa jalan normaalisti. Juodessa Peten korvat liikkuvat edestakaisin huomattavan paljon ja sen hoitajat ovatkin vitsailleet niiden toimivan pumpun tavoin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti