torstai 16. toukokuuta 2013

Ratsastuskouluoppilaiden Etelä-Suomen alueen kouluratsastuskilpailut 2013, Poni-Haan joukkueen esittely

Ratsastuskouluoppilaiden Etelä-Suomen alueen kouluratsastuskilpailut järjestetään Hyvinkäällä lauantaina 25.5.2013. Poni-Haasta on tänä vuonna mukana kolme ratsukkoa. Tulkaa kannustamaan alla esittäytyvä joukkue voittoon!

Satu Hanhela

Olen 26-vuotias ja ratsastanut Poni-Haassa jo 16 vuotta.

Kisaratsuni on eestiläinen 9-vuotias tamma Floora.  Floora saattaa joskus hieman "kanailla" eli leikkiä pelästyvänsä jotain olematonta tai tyhmää, kuten sitä että puomitehtävällä takana tuleva kolauttaa puomiin tms. Floora lähtee myös helposti mukaan muiden hevosten hölmöilyihin. Tästä se onkin saanut lempinimen "Pikku Kananen" :)
Floora on kuitenkin tosi hieno kun sen saa liikkumaan oikein ja kantamaan itsensä. Se kuitenkin haluaisi useimmiten valua eteenpäin etupainoisena, taipumatta...
Yhteinen historiamme alkoi reilut kolme vuotta sitten kun Floora tuli Poni-Hakaan. Se oli aika osaamaton, mutta valloitti heti sydämeni erityisesti kiltteydellään. Pian aloinkin hoitamaan Flooraa ja jostain kumman syystä opettajat olettavat että hoitajat haluavat aina ratsastaa hoitsuillaan...
Reilu vuosi sitten oli tunneilla taas menossa Floora-putki ja kilpaheppakin puuttui. Päätin sitten kokeilla miten tamma toimii kouluradalla ja viime keväänä mentiin ensimmäinen yhteinen koulurata, taisi olla myös Flooran eka helpon A:n rata. Eka kerta ei mennyt kovin kummoisesti, mutta hyväksytty tulos saatiin ja harjoitukset jatkuivat. Seuraavissa kisoissa paransimme tulosta ja saimme korjattua edellisen kerran virheet. Syksyllä jatkoimme taas uudella innolla ja olenkin ratsastanut Flooralla melkein joka viikko ja tietenkin startannut kaikissa seurakisoissa sekä esteillä että koulussa. Yhdessä olemme kehittyneet ja oppineet paljon ja Floora liikkuu nykyään paljon paremmin kuin vuosi sitten!

Olemme treenanneet koko syys- ja kevätkauden ahkerasti. Tähtäimessä olivat alunperin valtakunnalliset ratsastuskouluoppilaiden mestaruudet, mutta luovuin siitä sillä yhden hevosen kuljettaminen ja majoittaminen Lappeenrantaan nostaisi kustannukset järjettömän suuriksi. Olen kuitenkin tyytyväinen päästessäni Hyvinkäälle kisaamaan kilpailtuani seurakisoissa Flooran kanssa koko vuoden.
Kilpailuissa yritän keskittyä kunnolla, olla kiirehtimättä verryttelyssä ja ratsastaa radalla tehtävän kerrallaan. Tavoitteenani on ratsastaa niin, että voin olla tyytyväinen itseeni. Finaaliin pääsy olisi ihan huippua!

Mukaani Hyvinkäälle lähtee ratsastajanhoitaja Niina, tueksi ja turvaksi. Hevosenhoitajaa kaipaillaan vielä!
Kisojen jälkeen aion pitää hieman kesätaukoa vakavasta treenaamisesta, ehkä kokeilen välillä miltä tuntuu ratsastaa jollain toisella hevosella tai ilman satulaa. Syksyllä treenaaminen jatkuu taas, luultavasti edelleen Flooralla koska tuntuu että olemme sopiva pari ja yhteistyö toimii.

Tietoja Floorasta

Satu ja Floora

Minna Riitala
 
Olen Minna Riitala, tavoitteellinen tätiratsastaja ja Poni-Haan Ratsastajat ry:n jäsensihteeri.

Kisahevoseni Antti on 12-vuotias hieno ruuna, jolla on paljon potentiaalia sekä koulu- että esteratsuna. Näyttävyys, erinomaiset askellajit ja tekninen osaaminen ovat sen vahvuuksia. Antti on hieman haasteellinen ratsastaa ja jännittyy helposti. Se osaa olla todella vahva ja vaatii ratsastajalta hyvää istuntaa, kärsivällisyyttä ja paljon pohkeen käyttöä kantaakseen itsensä ja liikkuakseen kevyesti.
Olen ratsastanut Antilla vasta parin kuukauden ajan melko epäsäännöllisesti, joten yhteistyömme on vasta aluillaan. Lähtöpäätös kisoihin tuli sen verran äskettäin, että mitään erityisvalmisteluja en ole nimenomaan tätä kilpailua ajatellen tehnyt. Hieman normaalia enemmän jumppaa olen harrastanut, jotta kehonhallinta paranisi ja istuminen Antin satulassa olisi jäntevämpää.
Haluan huoltaa hevosen aina mahdollisimman pitkälti itse, jotta luottamus välillämme kasvaisi puuhastelunkin kautta ja yhteistyökin siten paranisi.

Tavoitteenani kilpailuissa on ratsastaa hieno rata. Yhteistyömme Antin kanssa on niin uutta, että tulokselliset tavoitteet ovat ennemminkin haaveita – jos kaikki menee kuten unelmoin niin kärkikahinat ovat ihan mahdollisia.
Kilpailujen jälkeen jatketaan treenaamista joko yhdessä tai erikseen. Eteenpäin, aina eteenpäin.

Tietoja Antista

Minna ja Antti

Titta Saari

Olen 21-vuotias hallituksen kisatiimiläinen sekä hoitaja. Ratsastuksen olen aloittanut vuonna 2001 Poni-Haassa.

Kisaratsuni Las Wegass, eli Lassi on 9-vuotias latvialainen ruuna. Se on yksi maailman kilteimmistä hevosista niin hoitaa kuin ratsastaakin. Se jännittyy aika helposti ja onkin haaste saada se liikkumaan rennosti. Lassin vahvuuksia on ehdottomasti järkkymättömät hermot kisapaikalla ja tasaisen varma suoriutuminen. Heikkoutena sillä on melko vaatimattomat liikkeet, jotka on sitäkin hankalammat istua ja ratsastajalla saa kyllä olla oma istunta kunnossa. Mutta Lassiin on helppo luottaa ja se on hevonen, joka tekee aina parhaansa ja pelastaa ratsastajansa tarvittaessa.
Yhteinen historiamme alkoi oikeastaan viime kesänä, kun lähdimme Takkulan tuntiratsastajien mestaruuskilpailuihin käytännössä ilman treeniä, kun kisaratsuni Ultra alkoi ontumaan juuri ennen kisoja. Takkulassa pääsimme senioriratsastajien koulufinaaliin. Lassilla en ole muuten juuri ratsastanut, paitsi tietenkin nyt startannut useammissa seurakisoissa.

Kilpailuihin olen valmistautunut omalta osaltani yrittämällä parantaa istuntavirheitäni. Ratsukkona emme ole ehtineet kovin paljoa treenata, toki nyt viimeisillä viikoilla treenataan enemmän. Kilpailuihin valmistautumiseen tietysti kuuluu myös varusteiden huolto, nekin on pesty valmiiksi.
Uskon huolelliseen valmistautumiseen ennen suoritusta ja kertaan aina radan ennen lähtöä. En tehnyt sitä yksissä kisoissa keväällä ja heti tuli unohdus! Se on tärkeä asia. Taikauskoisesti lettejä pitää aina olla pariton määrä, mutta ei 13!

Huoltojoukkoni ovat vielä hieman auki, mutta toivottavasti Lassin hoitaja Aura pääsee mukaan ja yritän houkutella mukaan myös siskoni Jatan sekä viime kesänä Takkulassa hoitaneen Sofian auttamaan. Toki kaikki kannustusjoukot otetaan ilolla vastaan!
Tavoitteeni näissä kilpailuissa on tietenkin voitto ;) Oikeasti tavoite on päästä finaaliin, eli ikäryhmän viiden parhaan joukkoon. Jos se onnistuu, finaalissa ratsastetaan vain sitten niin hyvin kuin mahdollista ja se riittää mihin riittää.

Kilpailuiden jälkeen jatketaan harjoittelua kohti kauden päätavoitetta eli Lappeenrannan valtakunnallisia mestaruuskisoja. Siellä mennään sekä koulua että esteitä.
Jos kiinnostaa seurata valmistautumistani tarkemmin: t-makemyday.blogspot.com

Tietoja Lassista
Titta ja Lassi

4 kommenttia:

 1. hyvä poni-haan joukkue!:)

  VastaaPoista
 2. miksei yhtään poniratsukkoa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poniratsukot tähtää Lappeenrannan kisoihin.

   Poista
 3. Osaako joku muuten sanoa että millon PHR:n sivuille tulee ensi syksyn kisakalenterit??
  :)

  VastaaPoista