perjantai 3. toukokuuta 2013

Kerppu eläkepäivien viettoon

30-vuotias Poni-Haan oma Kerppu pääsi keskiviikkona ansaituille eläkepäiville. Kerppuhan on ollut kevyemmällä käytöllä jo pitempään eikä loppuaikoina enää mennyt kuin talutustunteja. Virkeä vanha herra on opettanut elämänsä varrella monia aloittelevia ratsastajia ja toiminut monissa yleisötapahtumissa talutusponina.
Tämä persoonallinen poni on valloittanut monia sydämia. Tässä kuvia kerpusta sekä hoitajien ja ratsastajien muistoja Kerpun monista tempauksista!


Essi ja Kerppu vuonna 1994
 
Alkuaikonaan Kerppu oli aikamoinen villikko:

"Aina kun Kerppua komensi selästä käsin (esim käytti raippaa) se puri ratsastajaa varpaasta. Se teki sen silloin aina ja kaikille!"

"Parhaita oli varmaan ne kerrat kun se kellahti selälleen joka kierroksella maneesin oven edessä. Nimittäin usein myös suoraan laukasta selälleen!"

"Kerppu oli oripoika Poni-Hakaan tulessa. Chrisse kertoi että se oli ajolle opetettu joten toisen hoitajan kanssa lähdettiin Kerppua sitten testaamaan kärryjen eteen.
Valjastettiin poni vaaleansinisille kärrille ja ennen kuin se ennätti askeltakaan ottaa se o
li kaatanut itsensä ja kärrin siihen Poni-Haan pihaan ..  voi niitä aikoja!
En tiiä millaisen kärrykoulutuksen se oli saannut mutta ei ainakaan semmoista mihin minä olin tottunut .... "

 

Kun Kerppu menee edellä, eivät muut ohittele!

 


 Mutta vanhimmiten meno rauhoittui, vaikka pilkettä silmäkulmassa aina olikin:

"Kepa oli viime syksynä seuramiehenä reissussa, kun Teete vei poninsa näyttelyyn Raisioon. Todellisen maailmanmatkaajan ilme ei värähtänytkään, kun tultiin vieraaseen paikkaan, jossa pyöri ja hyöri kaikenlaisia poneja ja hevosia ympärillä. Tosi coolisti Kepa köpsötteli pihalla ja söi ruohoa ojista, kun reissukaveri hyppi ja pörhisteli pihalla. Vanha ja viisas ei turhia hötkyile.Kerpun paras ystävä Hopsu


"Joskus vuosia sitten tuntui, että Kepa karkaili koko ajan... Aina joku hoitaja varomattomana avasi oven ennen kun ponilla oli riimu päässä ja sitten sitä oltiin saartamassa jossain pyöräpaikalla, kun oli juossut ketjujen ali ja mäen päällle."

Hoikassa kunnossa! :)


"Vanhassa tallissa oli ponipäädyssä ne kaksi karsinaa, jossa Prinssi ja Jetta asuivat yhteen aikaan. Muistan ikäni, kun tulin ensimmäistä kertaa Poni-Hakaan ja Kerppu oli juuri vaihdettu Jetan karsinaan. Kuten moni varmaan muistaa, niin Kepe oli hyvin kiintynyt "yksiöönsä" rappusten alla, ja niin kävi että hän avasin fiksuna ponina oven ja köpötteli takaisin yksiöönsä. Vanha kunnon Kepe!""Yksi kesä hoitajat päättivät pestä Kerpun. Kerppu oli jo saatu saippuoitua mutta siihe se homma meinasi tyssätä, kun poni ei tykännyt liian kylmästä vedestä ja kerppua pitelemään tarvittiin jo useampi hoitaja koska poni hyppeli jo kahdella jalalla. Loppuen lopuksi Kerppu saarrettiin seinää vasten ja vesikin saatiin lämpimämmäksi jolloin homma helpottui jo huomattavasti."
 

Eräässä yleisötapahtumassa autoliikkeen pihassa huilimassa
Puurojuhlan kauneuskilpailun voittaja!


"Mun piti kerran laittaa kerppu tauolle kuntoon kun sen hoitaja oli ratsastamassa. Vanha hoitajien huone oli vielä silloin käytössä ja katsoin ikkunasta maneesiin ja huomasin että tunti oli vaihtumassa.. Tuli hirveä kiire ja hoksasin, että mun pitäisi olla jo Kerpun kanssa maneesissa. Lähdin nopeasti alas, ja kun aukaisin kerpun oven niin Kerppu ryntäsi ulos ja laukkasi yksin ilman varusteita meneesiin läpi käytävän.  Juoksimme ponin perässä mutta se oli jo myöhäistä. Kun menin maneesiin niin kerppu odotti yksin kaarrossa."

"Tallissa on yksi pieni poni, jolle en pärjää ja se on Kerppu! Menin sitä kerran varustamaan tunnille, eikä siitä meinannut tulla yhtään mitään.
Ensiksi poni tietenkin karkasi minulta. Onneksi sain sen nopeasti kiinni eikä se laukannut tällä kertaa ulos asti. Päätin siirtää sen isompaan karsinaan, mikä taisi olla virhe. Poni pukkasi satulan nurkkaan ja laukkasi ympäri karsinaa. Solmuthan se avasi näppärästi joten jouduin pyytämään lopuksi kiinnipitäjää tälle jekkuponille! Olen saanut kuulla tästä myöhemmin, koska olen sentään jo isompi hoitaja."

"Kaikki varmaan tietävät, että vaikka Kerppu onkin luottoponi, sillä on pepun päällä pukkinappula. Jos pikkuratsastajan jalka osuu selkään noustessa tähän nappulaan, voi olla että ratsastaja löytääkin itsensä maasta istumasta, eikä suinkaan satulasta. Opetusponi opetti siis jo pienille, ettei ole soveliasta tuuppia peffalle selkään noustessa!"
Rakkaalla ponilla on myös ollut monia lempinimiä, mm. Kerppu, Kepe, Kört, Kurppa, Kebab, Kerberos, Keeppu, Kirppu, Kerttu.
Tiedätkö muita lempinimiä?
 
Kerro omat muistosi Kerpusta kommenttikentässä!

15 kommenttia:

 1. Myös Kepa on Kerpun lempinimi! :-)

  VastaaPoista
 2. Muistan, kun oli vielä poniluukku ja ratsunkin sai melkein valita itse. Kaverini harrasti Ponihaassa ja itse minä muualla. Kerran tulin irtotunnille kaverini tunnille ja tietenkin menin Kerpulla! Kaverini valitsi kahdesta valinnasta Gassen, joka oli hänen lempparinsa. Tunti oli joku tenava ja muistelen Kerpun kiltiksi:) Nykyään hoidan Ponihaassa. Nykypäivinä Kerpulla on ihana pallovatsa ja harmaa karva♥

  Hyviä eläkepäiviä Kerpulle, harmi kun en ehtinyt ennen lähtöäsi sinua moikkaamaan!

  VastaaPoista
 3. Kaikkea hyvää Kerpulle, Poni-Haan "keulakuvalle". Mahtavia tarinoita.

  VastaaPoista
 4. Kuulin kavariltani, että Kerppu lähti Trans Horsesin tallille? Tai jonnekin sinne päin, pitääkö paikkansa? :)

  Voi Kerppu... Mutta ikähän on kunnioitettava, 30v!! Onko Prinssille tulossa uutta kaveria?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mennyt Transsille vaan ihan vanhoille tutuille yksityistallille.

   Poista
 5. Voi Kerppu:) ite meinasin pudotta kerran kerppulta;)

  VastaaPoista
 6. Ei nytkö se jo lähti? Ei kerppu oli ponihaan vanhin ja "ihanin" poni

  VastaaPoista
 7. Tipuin kerran kerpulta, kun se itsepäisyyttään ei suostunut mennä kavalettia.... XD Voi pikku kerppua! <3

  VastaaPoista
 8. Tietääkö kukaan onko ponihakaan tulossa uutta shetlanninponia, se olisi tarpeen kepan jälkeen :)

  VastaaPoista
 9. Oon jotenki tottunu et aina ku tulee talille ni menee ekaks kattoo mitä Kerpulle kuuluu. Mä oon tykänny siitä hirveesti jo pienestä asti, jo sillon ku en ees viel käyny ratsastamassa mut käytiin muuten vaan kattomassa heppoja P-H ssa.

  Kerppu on hyvin painunu mieleen, eikä sieltä lähe!

  Hyviä eläkepäiviä ihanalle Kerppu-papalle! <33

  VastaaPoista
 10. Siis ihan mahtavia kommellustarinoita kerpusta, näitä lueskellessa ei voi muuta kun nauraa :D lisää näitä!

  VastaaPoista
 11. Mä olin joskus menossa taluttamaan Kerppua talutustunnille, sen hoitajan pyynnöstä. Kello oli jotakin viittä vaille kuusi ja tunti olia alkamassa kuudelta. Hirveä kiire siinä, sitten tuli! Kerkesin kuitenkin juuri ja juuri maneesiin kaartoon siinä samassa sysyssä missä muutkin. Kaarrossa seistessä Kerpulla oli yleensä tapana jekkuilla,jos oli poni-papalla tylsää. Niinpä aloin kiristää satulavyötä, kun Kerppu päättikin nappasta pepusta. Minä siitä säikähdin ja irti pääsi,silloin melkein koko satula tipahti. Onneksi kaikesta selvisin ja niin myöskin Kerppu, vaikka jekkuilla pitikin:). Kerpun kanssa kuntoon laittamisessa oli aina hankalinta ne tutit:). Ihana pikku kerppu!♥

  VastaaPoista
 12. Olin kerran harjaamassa Kerppua ulkona ja se pääsi karkuun. Se juoksi suoraan Meritan eväiden luokse ja söi leivän päältä kinkut. Leivät ei maistuneet, kunnon lihansyöjä poni :)

  VastaaPoista
 13. Menin Kerpulla ensimmäiset puoli vuotta kun aloitin ratsastusharrastuksen 90-luvun alkupuolella. Se oli ihan ekoja ratsastustunteja kun seistiin kaarrossa maneesissa ja me ratsastajat istuttiin jo selässä kun opettaja kävi läpi jalustimien oikeaoppisia pituuksia yms. Kerpusta se oli niin tylsää että se painoi päänsä, alkoi huojumaan ja nukahti ja lopulta tietenkin kävi makuulleen. Opettaja sen sitten hätyytti ylös ja Kerppu oli vihainen kuin ampiainen sen jälkeen.

  Toisella kerralla hoitaja talutti minua ympäri maneesia ja harjoittelimme kevyttä ravia. Kerppu ei suostunut nostamaan käynnistä ravia pyynnöistä ja taluttajan maiskutuksista huolimatta. Opettaja käski napauttaa raipalla. Tein työtä käskettyä ja sitten mentiin. Kerppu heitti valtavimman pukkinsa minkä kykeni ja riuhtaisi itsensä irti taluttajan otteesta ja nelisti pari kertaa kenttää mpäri, minä 6-vuotias selässään. Se oli vauhdin hurmaa se!

  VastaaPoista