keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Vastauksia kysymyksiin

Postauksessa Uusia vanhoja hevosia pyysimme lukijoita kysymään asioita, joihin he haluaisivat meiltä vastauksen. Tässä vastauksia kysymyksiin, joita olemme saaneet. Kysymykset käsittelivät hyvin erilaisia aiheita, joten olemme jaotelleet ne muutaman yläotsikon alle.

Tallin ponit ja hevoset

Kuinka vanha Kikka on ja minkä rotuinen?
Tähän kysymykseen emme valitettavasti osaa vastata, sillä Kikan tietoja ei löydy ainakaan suomalaisista hevostietokannoista.

Kikka


Olivatko Rölli ja Steven jotenkin sukua?
Rölli ja Steven eivät olleet sukua keskenään. Rölli tuli tallillemme ollessaan nuori, 4-vuotias poni, Steven taas muutamia vuosia myöhemmin yhtä aikaa Söpön kanssa.

Mikä on ponituntien pituus- ja painoraja?
Tallillamme ei ole määritelty tarkkoja pituus- ja painorajoja poneille, vaan opettaja katsoo ratsastajille aina sopivan kokoiset ratsut jokaiselle tunnille. Kun ratsastaja voi esimerkiksi pituutensa vuoksi ratsastaa enää isoimmilla poneilla, on aika siirtyä hevostunneille. Paino, jonka poni jaksaa kantaa, riippuu hyvin paljon sen rodusta, ruumiinrakenteesta ja lihaskunnosta. Poneja ei kuitenkaan haluta rasittaa laittamalla niiden selkään isoja ratsastajia jatkuvasti (vaikka ne jaksaisivatkin niitä kantaa), koska ponit menevät paljon tunteja. Näin ne pysyvät kunnossa paremmin.



Miksi Poni-Hakaan ei tule toista shettistä?
Me blogin kirjoittajat emme pysty tähän kunnolla tallin puolesta vastaamaan, sillä emme ole millään tavalla vastuussa hevoshankinnoista. Puskaradio on kuitenkin kuullut juttua, että tallillemme etsitään juuri pientä ja kilttiä ponia. Sopivien hevosten osto ratsastuskouluun on kuitenkin aina hankalaa ja aikaavievää, joten asian suhteen on oltava kärsivällisiä.

Mitä rotuja Ufossa on?
Ufo on tilastohevonen eli sen vanhemmista tai niiden roduista ei ole kirjattu tietoja. Tällöin emme voi varmuudella sanoa, mitä kaikkia rotuja se edustaa.  Ufo on syntynyt Latviassa vuonna 2006.


Ufo



Onko jo tiedossa ketkä olisi seuraavaksi lähdössä eläkkeelle ja milloin?
Talliltamme lähtee poni tai hevonen eläkkeelle silloin, kun se ei jaksa tai voi tehdä tunteja enää normaaliin tapaan ja sille löydetään hyvä koti. Tähän vaikuttaa myös se, kuinka nopeasti sen tilalle saadaan hankittua uusi hevonen, niin ettei jäljelle jääviä rasiteta liikaa. Aina pelkkä ikä ei kerro mitään hevosen jaksamisesta tunneilla, sillä monia hyviä tuntihevosia jaksaa tehdä helppoja tunteja vielä pitkään. Tallimme vanhimpia ratsuja ovat Roy (18v.), Pete (21v.), Zombi (20v.) ja Prinssi (21v.). Jossain vaiheessa niiden on aika siirtyä pois tuntikäytöstä, mutta tarkkaa aikaa ei blogitiimillä ole tiedossa.

Ketä tallissa olevat uudet hepat ovat?
Talliimme on saapunut useita uusia tuntihevosia.
Turbo on punarautias ruuna, oikealta nimeltään Turbo Intercooler ja se on syntynyt vuonna 2005.
Lady, oikealta nimeltään Lady Croft on vuonna 2003 syntynyt hannoverilainen. Aku on kuusivuotias ruuna, josta blogitiimikään ei vielä tiedä muuta. Uusista hevosista tehdään tietenkin esittelyt myöhemmin.

Hevosen hoito

Kuka on ponien hoitajavastaava?
Hoitajavastaavina toimivat tällä hetkellä Anna-Liisa ja Tiina. Heitä voit kysellä tallilla ja he osaavat parhaiten kertoa hoitamiseen liittyvistä asioista sekä tietävät ketkä tarvitsevat hoitajaa.

Pitääkö väite "hevonen tulee harjata niin hyvin ettei se pölise mistään kohdasta" paikkaansa?
Hevonen tulisi harjata huolellisesti ainakin kerran päivässä, ja kun hevonen on hyvin harjattu, sen karvan seassa ei ole enää liikaa eikä se silloin pölise taputtaessa. Myös hyvin kurainen hevonen täytyy harjata huolellisesti, jotta sen varusteiden alle ei jää likaa, joka voisi aiheuttaa sille ikäviä hiertymiä. Hyvin hoidetun hevosen karva on terve ja kiiltävä, ja huolellinen hevosenhoito kuuluu hyvin hevosmiestaitoihin, joita olemme ratsastuskoulussa oppimassa.



Saako hevosia letittää tunnille?
Tallimme säännöissä ei mainita asiasta mitään, mutta yleisesti hevosia ei letitetä tunnille. Turha harjan letittäminen saattaa katkoa jouhia ja tehdä siitä huonokuntoisemman, joten pyrimme välttämään sen turhaa repimistä. Jos kuitenkin haluat harjoitella esimerkiksi kisanutturoiden tekemistä, voit kysyä siihen luvan omalta opettajaltasi ennen tuntia. Kysy rohkeasti myös jotakuta tallimme kokeneemmista hoitajista auttamaan, jos et osaa! Tällä hetkellä tallillamme ei ole Prinssiä lukuunottamatta yhtään hevosta, jonka harjan annettaisiin kasvaa ja joka vaatisi jatkuvaa letittämistä.

Miten keltaiset läikät puhdistetaan hevosesta?
Kimoilla hevosilla saattaa olla joskus esimerkiksi yön jäljiltä kyljissään keltaisia läikkiä, jotka ovat tarttuneet karvaan hevosen maatessa ja pissan tarttuessa sen vaaleaan karvaan. Nämä lähtevät parhaiten pyyhkimällä märällä sienellä. Oikein puhtaaksi hevosen saa pesemällä sen juoksevalla vedellä ja käyttämällä esimerkiksi juuri kimoille hevosille tarkoitettua kimoshampoota. Harjaamalla läikät lähtevät huonommin, sillä väri on kiinni karvassa.


Muuta

Voiko Poni-Haan sivuille lähettää hevosista kuvia?
Poni-Haan tallin sivuilla on lyhyt esittely kaikista poneista ja hevosista. Näissä esittelyissä on ratsuista pääkuva, ratsastuskuva ja hyppykuva. Kaikista ei näitä kolmea kuvaa valitettavasti vielä löydy ja osa niistä on hyvin vanhoja. Jos sinulta löytyy hyviä kuvia, voit lähettää niitä Niinalle osoitteeseen niina.rodionoff@gmail.com. Jos sinulla on kuvasivusto, linkki riittää.

Kuinka osaava täytyy olla jotta voi aloittaa kisaamisen?
Jotta voi alkaa kisaamaan, tulee C-merkki olla suoritettuna kokonaisuudessaan. Joissakin kisoissa on mahdollista suorittaa merkkiä, joten vastaisimme että niin osaava, että saa merkin läpi :) Tallillamme järjestetään myös minikisoja, joissa helpoissa ohjelmissa saa käyttää myös taluttajaa. Näissä kisoissa pääsevät myös kokemattomammat ratsastajat kokeilemaan taitojaan!



Mitkä ovat parhaita hevoskirjoja, joita olette lukeneet? Entä parhaat leffat? 
Näin ponihakalaisena täytyy sanoa, että tallin perustajan Chrisse Fagerströmin kirjat Poni-Haan alkuajoista ovat parhaimpia lukemiamme heppakirjoja. Esittelyt näistä kirjoista löydät myös blogista tämän linkin kautta. Muita blogitiimin suosikkeja ovat Kyra Kyrklundin ja Jytte Lemkowin kirja Kyra ja ratsastuksen taito, joka havainnoillistaa selkeästi myös ratsastuksen perusasioita ja samalla Kyran omaa historiaa ja taustoja.
Hevosaiheisista leffoista parhaita ovat olleet Uljas Musta sekä Disneyn Spirit - villi ja vapaa.

Tuleeko tänä vuonna joulukalenteria?
Tämän vuoden joulukalenteri on jo suunnitteilla. Toiveita ja ideoita voi kommentoida tämän postauksen kommentteihin.

2 kommenttia:

  1. Millaisia noi uudet hepat on voitteko kertoo niistä vähän enemmän ? :) Käykö ne tunneilla jo ?

    VastaaPoista