perjantai 25. syyskuuta 2015

Think forward!

Emile Faurie
Poni-Haan Ratsastajat antoi jäsenilleen mahdollisuuden osallistua Suomen kouluratsastusmaajoukkuevalmentajan, brittiläisen Emile Faurien järjestämälle kouluratsastusklinikalle. Mukana olikin jonkin verran myös tuttua porukkaa runsaassa, 650:n hengen yleisössä! Emilen selkeää englanninkielistä puhetta oli hyvin helppo seurata ja todennäköisesti kaikki ymmärsivät ainakin pääpiirteittäin hänen opetusmetodeitaan. Aivan klinikan alussa hän muistutti, että "Riding is not a right, it´s a privilege", ja että kaikkien tulisi muistaa olla kiitollisia mahdollisuudesta työskennellä hevosten kanssa.

Ohjelmassa keskityttiin eri-ikäisten hevosten koulutukseen ja ikäkausien erikoispiirteisiin. Ensimmäisenä esiintymässä nähtiin kaksi ryhmää nelivuotiaita hevosia, sen jälkeen 5- ja 6-vuotiaat sekä muutama pidemmälle koulutettu hevonen. Päivä huipentui Emilen kanssa paljon yhteistyötä tehneen Emma Kanervan ja Grand Prix -tasoisen Proud Daylight -ruunan esiintymiseen. Erikoisen tästä ratsukosta teki se, että Emma oli kyseisen hevosen selässä vasta toista kertaa.

Mona Westman ja 4-vuotias Royal d'Amour


Klinikalla esiintyneet ratsukot:

4-vuotiaat hevoset
Niccolina Oscarsson - Londonhertz
Sari Aimila - Lodestro
Mona Westman - Royal d'Amor
Johanna Heikkilä - Bourbon
Madis Morna - Quantum Theory

5-, 6- ja 7-vuotiaat hevoset
Julia Karstinen - Sommerliebe
Siiri Kyrö - Kyrö Hot Flow
Maarit Raiskio - Pin Rock's Zico

Piaffe- ja passageharjoituksia
Maarit Raiskio - Irbis
Janne Bergh - St' Ophir
Nina Dunder - Floresco Sil
Emma Kanerva - Proud Daylight

Esteratsastajana paremmin tunnettu Madis Morna ja 4-vuotias Quantum Theory.

Emile painotti puheessaan sitä, kuinka jokainen hevonen on yksilö ja kuinka niiden kouluttaminen on aina hieman erilaista. Näin ollen emme voi puhua esimerkiksi saksalaisesta tai klassisesta tyylistä kouluttaa hevosia vaan jokainen hevonen vaatii aivan omanlaisensa tyylin. Suuri yleisö ja sähköistävä tilanne olivat varsinkin nuoremmille hevosille hyvin jännittäviä, ja Emile toivoikin, että kun ne säikähtivät jotakin, ratsastajat "jättävät ne rauhaan", ilman turhaa apujenkäyttöä, jotta hevonen löytäisi oman tasapainonsa. Jännittynyttä hevosta ei pakotettu eteenpäin, vaan sille annettiin aikaa havaita pelottava asia, ja sen jälkeen työskentelyä jatkettiin mahdollisimman normaalisti. Hän korosti sitä, kuinka nuoren tuli antaa itse löytää oma rytminsä ja tasapainonsa, eikä ratsastajan tule auttaa ja tukea sitä liikaa. Lähes kaikkien ratsukoiden kohdalla hän toivoi enemmän eteenpäinpyrkimystä ja työntöä takajaloista. Emilen mukaan turvan paikkaan luotiviivan takana ei tule kiinnittää liikaa huomiota, jos hevonen vain käyttää selkäänsä ja hyväksyy kuolaintuntuman tyytyväisenä.

Julia Karstinen ja 5-vuotias tamma Sommerliebe.


Emilen opeista huomaa sen, kuinka hän huolehtii hevosen henkisestä hyvinvoinnista ja käyttää ainoastaan positiivista vahvistamista opetuksessaan. Kaikki klinikalla nähty ratsastus oli eleetöntä ja kaunista ja hevoset vaikuttivat tyytyväisiltä ja yhteistyöhaluisilta. Hevonen oppii toistoista sopivassa mielentilassa. Oikein tehdystä tehtävästä hevonen palkittiin lopettamalla apujenkäyttö ja antamalla sen olla rauhassa. Sopiva kiitos hevoselle on myös taputus kaulalle. Emile suosii suullista kehumista, sillä hevonen ymmärtää ratsastajan äänensävystä tehneensä oikein, käytetyistä sanoista riippumatta.

Henkisesti hyvinvoiviin hevosiin liittyen Emile käytti muun muassa termiä "happy athlete", tyytyväinen hevonen, joka tekee asioita mielellään. Esimerkkinä hän käytti Valegroa ja sitä teknisesti taitavampia hevosia, jotka eivät kuitenkaan saa kouluratsastuskilpailuissa niin hyviä pisteitä esimerkiksi piaffesta. Ero on siinä, että tyytyväisessä ja tasapainoisessa hevosessa ei näy hermostumisen ja epämukavuuden merkkejä, kuten jännittyneisyyttä tai huiskivaa häntää.

Emile havainnollisti hevosen kaulan hermostoa ja paikkaa, johon hevosta voi taputtaa ja kiitää kesken ratsastuksen.
Kuvassa ratsukko Siiri Kyrö - Kyrö Hot Flow. 

Maarit Raiskio ja 7-vuotias Pin Rock's Zico.

Hevoselta ei tule vaatia liikaa vaan ainoastaan sen verran, mitä sen täytyy ikäisekseen osata. Liian kiireellä opetettu hevonen saattaa olla hämmentynyt ja ongelmat ilmenevät kouluradalla, jos hevoselta pyytää liikaa esimerkiksi kokoamista suhteessa siihen, mihin se on fyysisesti valmis. Jokaisella hevosella on omat ongelmansa jotka täytyy ratkaista sille sopivalla tavalla. Kun hevoselta vaadittiin jotain, esimerkiksi enemmän kokoamista tai piaffen alkeita, sitä pyydettiin vain lyhyen aikaa, jotta saatiin mieluummin muutama hyvä askel kuin paljon keskinkertaisia. Kun Siiri Kyröllä ja Kyrö Hot Flowlla oli ongelmia laukanvaihtojen kanssa, Emile vaihtoi tehtävää sellaiseksi, jossa hevosen oli helpompi tehdä vaadittava asia. Kyrö Hot Flow teki esimerkiksi vaihdot paremmin toiseen suuntaan, joten hevosta pyydettiin tekemään helpompi vaihto ensin ja vasta onnistuneen vaihdon jälkeen palattiin vaikeampaan suuntaan, jolloin tehtävä oli hevosellekin hieman helpompi.

Eteenpäinpyrkimys oli yksi päivän tärkeimmistä aiheista. Nuorilla hevosilla aina viisi-kuusivuotiaisiin asti hän suosi paljon kevyttä ravia, jotta ratsastaja häiritsee hevosta mahdollisimman vähän ja jotta säilytetään sen joustavat askeleet. Myös siirtymiset olivat yksi Emilen suosikkiaiheista. Osa ratsastajista teki ensin siirtymisiä ravista käyntiin, minkä jälkeen he tekivät samaa tehtävää antamalla eteenpäinvievän avun juuri ennen käyntiinsiirtymistä, (translation to almost-walk) jolloin hevonen hidastui ja kokosi itseään enemmän samalla kuunnellen ratsastajaa.  Myös kokoamisen alkeiden opettamisessa Emile korosti sitä, kuinka täytyy "think forward", ajatella koko ajan eteenpäin, jotta hevosen eteenpäinpyrkimys säilyy. Kaikissa siirtymisissä hän toivoi hevoselle vapautta edestä, jotta jo ensimmäiset askeleet uudessa askellajissa olisivat laadukkaita.

Janne Bergh ja St' Ophir piaffeharjoituksessa.
Emma Kanerva ja Proud Daylight.


Toivon mukaan seuramme mahdollistaa meille vastaavia tilaisuuksia myös jatkossa, sillä klinikasta oppi uutta varmasti myös aivan tavalliset tuntiratsastajat. Suosittelen ehdottomasti jatkossa hyödyntämään tilaisuuden saada uusia aineksia myös omaan ratsastukseen!

Lisää kuvia klinikasta täällä!


2 kommenttia:

  1. Etuoikeus kirjoitetaan privilege, ei priviledge

    VastaaPoista
  2. Kiitos rakentavasta palautteesta, virhe on korjattu!

    VastaaPoista