torstai 27. kesäkuuta 2013

Team Urpon kuntohaaste - fiiliksiä alkutestin tuloksista

Kuntohaaste starttasi alkutestillä, jolla mitattiin joukkueen lähtötaso aerobisessa kunnossa 1500m juoksulla. Testi juostaan joko maneesissa tai ratsastuskentällä, ja vertailukohtana ovat samanikäiset harrasteratsastajat. Joten yläasteen aikaiset mittaristot eivät onneksi määrittäneet tämän testin tulosta, mutta silti testin suorittaminen jännitti.

Joukkueena Team Urpo pärjäsi testissä hyvin. Vaikka vertailuarvoilla joukkueemme kuntotaso on keskimääräistä parempi, treenimotivaatiota löytyy silti ja tavoitteenamme on tietysti parantaa testitulosta lopputestiin! Kuten osa joukkueen jäsenistä ohessa kertoo, helpolla emme itseämme aio päästää ja rääkkiä on siis luvassa.

Minna Bode: 

Juoksutestin tulos kertoi, että tasoni on 4/5, joka ei ole huono ihmiselle, joka harvoin juoksee. Ilmeisesti portaiden kävely ja ratsastus kuitenkin pitävät yleiskuntoa yllä ihan sopivasti. Otimme vielä testin jälkeen painonpudotushaasteenkin vastaan... Hmmm.

Testin jälkeen minulla alkoikin sopivasti ratsastusleiri Ypäjällä, jonka ansiosta painoa putosi yhtään kärvistelemättä yli kilo viikossa. Kuntoa parannettiin juoksentelemalla pitkin Ypäjän mäkiä: asuntolasta aamiaiselle, aamiaiselta tallille, tallilta ratsastustunnin jälkeen lounaalle, lounaalta tallille jne. Kävelyä (välillä jopa juoksua), ratsastusta ja hevosenhoitoa sisältävä työleiri oli ilmeisen onnistunut.

Juoksua olen leirin jälkeen kokeillut kerran intervallityylillä, mutta muuta - kuten ratsastusta ja kävelyä - on tullut harrastettua sitäkin enemmän. Nyt, kun ratsastuskausi on tauolla kesän ajan, löytyy toivottavasti minullakin enemmän intoa ja aikaa juoksemiseen. Seuraava kuntotestihän on JO marraskuussa – kiirettä alkaa pitää :)

Katja Karhia:

En ole juossut 1500m testiä sitten yläasteen, vaikka muuten harrastan juoksemista aktiivisesti useimmiten aamulenkeillä. Juoksin matkan maneesissa aikaan 8,04 min ja tulos oli 5/5 eli kuntoni on vertailuryhmässä erittäin hyvä. Yllätyin todella, sillä odotin keskinkertaista tulosta. Tuntui, että suoritustakin olisi vielä pystynyt kirimään. Tuloksesta huolimatta aion lisätä treenejä ja parantaa tulosta, menisikö juoksu syksyllä jo lähemmäksi 7 minuutin aikaa..?

Motivaatiota ja tavoitetta on parantaa kestävyys- ja lihaskuntoa sekä pudottaa painoa kuntohaasteen aikana. Ratsastan normaalisti tunnin viikossa ja olen huomannut jo puolen vuoden kuntosaliharjoittelun parantavan istuntaa isoiliikkeisillä hevosilla. Silti oman kropan hallinnassa on vielä tekemistä, joten aion jatkaa salitreenejä ja lisätä aerobista treeniä.

Kesä onkin hyvää aikaa ulkolajeille, joten aion vaihtaa ratsastus- ja tanssitunnit kesälomien ajaksi juoksuun, uintiin ja pyöräilyyn. Tavoitteena on, että ainakin oma kroppa jaksaisi paremmin heinäkuun lopulla 5 päivän läpiratsastuskurssilla!

Soile Kulmala:

Kolmen viikottaisen ratsastustunnin lisäksi harrastan pilatesta, hiihtoa ja pyöräilyä. Liikuttua tulee siis jonkinverran, vähintäänkin reilusti yli terveysliikuntasuositusten per viikko. Kuitenkin ratsastaessa esim. Dellaa tai Anttia tuntuu, että homma menee kovaksi puuskuttamiseksi. Lahjaksi saatu sykemittari paljastaakin, että tosiaan ratsastus on tiukkaa liikuntaa, keskisyke nousee helposti lähelle 140 ja maksimi huitelee pahimmillaan tai parhaimmillaan 180 tienoilla. Kaloreita kuluu 600 kilokalorin verran helposti ja treenivaste viisiportaisella asteikolla on aina yli kolme, mikä tarkoittaa jonkin verran aerobista kuntoa kehittävää suoritustasoa. Toki ratsastus on taitolaji, mutta fiilis on se, että kuntoa pitäisi kohottaa, jotta saisi nauttia tallin makeimpien heppojen kyydeistä täysillä.

Ennen kuntotestiä testasin kotona, että jaksan hölkätä tuon matkan. Ratsastuskentällä testattiin parin muun Urpon kanssa viikko ennen testiä. Testitulokseksi sain 4/5 eli kuntoni on hyvä. Ennakkoon olin ajatellut, että kuntoni on keskinkertainen eli tulos oli tässä mielessä iloinen yllätys. Kummastuttaa kuitenkin, että oma fiilis on se, että kunto ei ole riittävä ratsastusta silmällä pitäen. Ovatko ikäiseni harrastajaratsastajat siis huonokuntoisia vai kenties paljon taitavampia ja siten selviävät vähäisemmällä ponnistelulla? Viis siitä, omaan fiilikseen on luotettava ja jäihän tuossa vielä parannettavaa. Noin puoli minuuttia pitää nipistää juoksuajasta, jotta tulos olisi erinomainen. Harrastuslistaan on siis lisätty lenkkeily kävellen ja juosten!

Katja Parkkila:

Kuntohaasteessa sain tuloksen erittäin hyvä (5/5) omassa ikäryhmässäni. Tulos yllätti positiivisesti, sillä vaikka lenkkeilen päivittäin koiran kanssa (juosten/kävellen) ja ratsastan 2 kertaa viikossa, niin en koe olevani aerobisesti erityisen hyvässä kunnossa. Hieman siis epäilyttää kuntohaasteen luokittelu – olisikohan se hieman löperö? Kuntohaasteen alkutestiin en valmistautunut sen kummemmin ja juoksun jälkeen jäi hieman fiilis, että olisi voinut vetää kovempaakin (olisi pitänyt alusta saakka juosta kovempaa tai aloittaa loppukiri jo puolivälissä).

Osallistuin kuntohaasteeseen, sillä uskon että parempi kunto vie myös ratsastusta eteenpäin ja yhdessä tekeminen on aina kivaa! Vaikka kuntohaaste testaa nimenomaan aerobisen kunnon kehitystä, niin kaikki tiedämme, että juoksu vaatii myös hyviä vatsa/selkälihaksia. Itse haluankin keskittyä haasteen aikana erityisesti lihaskunnon ja joustavuuden parantamiseen. Salille en ehdi, mutta punnerruksia, vatsaliikkeitä, venyttelyä yms. on helppo tehdä kotonakin ja jopa työpäivän aikana. Ja tietysti lopputestissä olisi kiva juosta hieman parempi aika Treenirutiinit ovat tosin vielä hieman hakusassa.

Team Urpo toivottaa kaikille lämmintä kesää ja treeni-iloa! Nyt ainakin kelit suosii, joten ulkoilemaan vaan - muuallekin kuin lähiterassille. ;)

Kannattaa myös tutustua treenivinkkeihin: ratsastajankunto.fi

Kuva Minna Riitala

2 kommenttia:

 1. Hei!

  Onko joitakin kesäkursseja poisteltu tai jitakin yhdistetty? Kun toista p-/jatkokurssia ei näytä olevan...Ja mites sitten tuo toinen p-/jatkokurssi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei käy ketään Poni-Haan henkilökunnasta, nämä asiat pitää aina kysyä sähköpostitse/puhelinpäivystyksestä.

   Poista