perjantai 2. marraskuuta 2012

Esittelyssä Poni-Haan opettajat: AnneUusin ope-vahvistus sekä samalla uusi Poni-Haan tallipäällikkö on "aina" ollut Poni-Hakalainen, joskus vain pitää käydä muualla palatakseen kotiin. Tässä Annen haastattelu.


1. Milloin aloitit ratsastuksen?
Aloitin ratsastuksen Poni-Haassa alkeiskurssilla vuonna 1990, eli olen alkuperäinen Poni-Haan "kasvatti".

2. Koulutus, ura?
Peruskouluaikaan olin jo aktiivisena hevosenhoitajana Poni-Haassa, ja tuntihevosten jälkeen hoidin Suskin estehevosia ja Sulkalan Kimmon kouluhevosia. Lukion jälkeen hevosten ohella tein kuitenkin töitä vaatealalla, kunnes päätin hakeutua hevosalle kokonaan. Valmistuin Ypäjältä ratsastuksenohjaajaksi vuonna 2004, jonka jälkeen työskentelin muutamassa suuremmassa tallissa ja ratsastuskoulussa freelancerina, ja pian vakituisena opettajana isossa koulussa Vantaalla lähellä Hyrylää.
Kävimme Tintin kanssa samaan aikaan ratsastuksenopettaja-opinnot 2006-2007 Ypäjällä, mutta omien ja hevosten sairastelujen ja vammojen vuoksi valmistuin vihdoin vasta nyt kesällä 2012. Oman hevosalan yrityksen perustin syksyllä 2011, joka toi paljon uusia haasteita ja kokemuksia, mutta nyt se jäi hattuhyllylle, kun astuin Poni-Haan saappaisiin virallisesti 

3. Kilpailu-ura?
Aloitin kilpailemisen Poni-Haassa suurinpiirtein vuonna 1995. Ihanalla edesmenneellä Isin-Tytöllä kilpailin ponivuosina seura- ja aluetasolla, ja useana vuonna RKO-mestaruuksissa. Myöhemmin kilpailin kansallisia koulu- ja estekilpailuita omalla suomenhevosori Hopean Pojulla, joka oli Chrisse Fagerströmin kasvatti ja täysveli muille Hopean suokeille. Pojun kanssa ylsimme aina 120cm esteluokkiin ja vaativan B:n kouluradoille. Nyt tähtäimessä ovat nuorten hevosten luokat Karelian kanssa. Parhaat onnistumiset kilpailuissa ovat kuitenkin tulleet aina ihan helpoissa ja pienissä luokissa, kun koulutettava hevonen tai poni pysyy radalla, hyppää kiltisti kaikki pienet esteet, tai tekee pysähdyksen ravista!

Anne ja Poju
4. Oma(t) hevoset?
Nyt jo vihreillä niityillä laukkaavaa Hopean Pojua ei sovi unohtaa tässä kohdassa. Tällä hetkellä minulla on 6-vuotias pieni ja kipakka ponitamma My Tricky Joy eli Iitu, ja 4-vuotias hannovertamma Karelia Carrus eli Karelia. Iitu asuu toisella tallilla, ja opettaa vuokraajalleen hevosenpidon arkea.

5. Lempi tuntiponi, miksi?
Mahtavia persoonia ovat Rölli, Steven, Prinssi ja Kerppu. Meillä on ihania ja taitavia poneja talli täynnä, mutta Rölli ja Steven erityisesti niiden energisen, positiivisen ja innokkaan asenteensa takia, ja Prinssi, koska "me ollaan oltu kavereita ihan alusta asti", ja Kerpun työvuosia ja metkuja on vaan jokaisen kunnioitettava!

 6. Lempi tuntihevonen, miksi?
Mielestäni tallissa on todella hienoja ja ihania hevosia kaikissa karsinoissa. Della ja Bambi ovat viimeisimpinä olleet satulan alla, ne palkitsevat hyvästä ratsastuksesta. uusimmat hevoset ovat mahtavia kaikki. Täytyy kuitenkin sanoa, että Hopsukin näytti epäilijöille taivaan merkit, kun ratsastin sillä tovi sitten laukassa sulkuja ja vaihtoja... Se on viisas, tietää milloin kannattaa, ja erityisesti milloin ei kannata... Työmyyrät ja palkitsevat hevoset ovat lemppareitani.

7. Millainen on hyvä oppilas?
Innostunut, motivoitunut, ja ratsastusharrastuksen sekä erilaisten hevosten haasteet ymmärtävä. Lapset ovat mahtavia, kun saavat iloa kävelylenkistä maastossa tai ristikon ylittämisestä. Nuoret kasvavat itse vauhdilla, ja hallitsevat istuntaansa ja apujen käyttöä kerta kerralta paremmin. Aikuiset pohtivat kuulemaansa ja oppimaansa, ja kehittyvät edelleen, vaikka ratsastusvuosia olisikin takana jo 50!


Anne ja Iitu
8. Opettajan urasi tähtihetki?
Aiemmin oppilaanani ollut entinen ratsastuskouluoppilas on nuoresta iästään huolimatta edennyt kansallisten poniesteratsastajien kärkeen, ja voitti tänä vuonna Ponicupin. Alan lehden etusivulla oli hieno koko sivun kuva tästä ratsukosta, se tuntui mahtavalta.

9. Mukavinta työssäsi?
Ehdottomasti työkaverit, eli ihmisten lisäksi hevoset ja ponit. Palkitsevaa on myös seurata ratsastajien kehittymistä harrastuksessa. On hienoa, kun omia oppilaita näkee hevosalalla töissä, tai kilpailemassa omilla ratsuillaan. Mukavia ja piristäviä hetkiä tuo myös ratsastajien iloiset ilmeet tunnin jälkeen.

10. Hauskin kommelluksesi hevosten kanssa?
Niitä on paljon... Aikanaan, kun kiersin paljon Suomea Pojun kanssa kilpailuissa, meille sattui aina jokin autoon tai traileriin liittyvä ongelma. On istuttu valtatien reunalla ottamassa aurinkoa hevosen kanssa, kun rengas pyyhkäisi ohituskaistaa, on ajettu 85 kilomeriä harhaan ja takaisin keskellä yötä... Pojun kisareissuista on eniten hauskoja muistoja.

11. Hevosaiheinen mottosi?
Ratsastus on urheilulaji. Ratsastajan tärkein varuste on hevonen. Haluamme hevosen olevan kiltti, herkkä, miellyttävä ja yhteistyöhaluinen, joten pidämme hevosista yhtä hyvää huolta kuin itsestämmekin urheilijana. :)


Karelia

1 kommentti: