sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Kaksi uutta ponia!

Tänään saapui tallille kaksi uutta ponia, jotka olivat kuin kaksi marjaa. Katsokaa vaikka itse! :)

Ensin sovitetaan suitset

 Hieman pienempi poni, Irlannissa syntynyt ruuna nimeltään Clarequest taz on syntynyt vuonna 2002 ja säkä 138cm.
Pari senttiä isompi poni, Connemara-tamma nimeltään Drumbad Crann na Beatha taas on syntynyt 2006.
Ponit pääsivät jaloittelemaan maneesiin ja hieman ihmettelivät meininkiä uudessa paikassa. Kumpikin käyttäytyi kuitenkin erittäin mallikkaasti, ruuna oli vain todella paljon kaverinsa perään :) Onneksi ponit pääsivätkin vierekkäisiin karsoinoihin aluksi.
Jännittävää nähdä, miten uudet ponit sopeutuvat ja tietenkin mitkä niiden nimeksi tulevat! Ehdotuksia?

tiistai 13. marraskuuta 2012

Jokaiselle jotain

Joulua pukkaa kovaa vauhtia eikä tapahtumista ole pulaa. Tässä joulun TOP3 tapahtumat teemalla hepat ja Poni-Haka :)
Hanna Mäntynen

1. Lucia-juhla

Lucia-juhlaa vietetään maneesissa 16.12 klo 11-13. Juhla on vuosittainen koko tallin yhteinen juhla missä on erilaisia ohjelmanumeroita. Perinteisesti alussa nähdään Lucia-kulkue ja ohjelmanumeroiden jälkeen halukkaat pääsevät kokeilemaan ratsastusta.
Ohjelmat ovat suunnitelleet seuran hallituksen jäsenet yhdessä hoitajien ja muiden vapaaehtoisten kanssa. Luvassa on myös tietenkin palkitsemiset.

Sisäpiirin vinkki: Tänä vuonna Lucia-juhlassa on heppatavarakirppis ja myynnissä on myös PHR.n seinäkalentereita vuodelle 2013. Myös muuta kivaa voi löytyä pukinkonttiin. Huhut kertovat myös, että yläkerran uusi kiska olisi auki!
Käteistä mukaan!

2. Puurojuhla

Puurojuhla on  tarkoitettu Poni-Haassa käyville lapsille sekä ponikerholaisille. Sitä vietetään 8.12 tuntien jälkeen maneesissa klo16.30. Seuraa ilmoittelua seuran sivuilla ja Facebookissa, juhlaan ilmoittaudutaan etukäteen.
Puurojuhlassa leikitään sekä syödään tietenkin puuroa! Joulupukkikin on lupautunut paikalle...

Hanna Mäntynen

3. Sennujen pikkujoulut

Sennujen pikkujouluja vietetään 1.12 klo 18.00 Sotungin Fagerlundissa. Juhlaan ilmoittaudutaan etukäteen, lippu maksaa 25e joka sisältää maittavan aterian sekä riehakkaan ohjelman perinteiseen malliin hyvässä seurassa.
Lisätietoja seuran sivuilla!

Mukavaa joulun odotusta,

toivoo Niina.

perjantai 2. marraskuuta 2012

Esittelyssä Poni-Haan opettajat: Anne



Uusin ope-vahvistus sekä samalla uusi Poni-Haan tallipäällikkö on "aina" ollut Poni-Hakalainen, joskus vain pitää käydä muualla palatakseen kotiin. Tässä Annen haastattelu.


1. Milloin aloitit ratsastuksen?
Aloitin ratsastuksen Poni-Haassa alkeiskurssilla vuonna 1990, eli olen alkuperäinen Poni-Haan "kasvatti".

2. Koulutus, ura?
Peruskouluaikaan olin jo aktiivisena hevosenhoitajana Poni-Haassa, ja tuntihevosten jälkeen hoidin Suskin estehevosia ja Sulkalan Kimmon kouluhevosia. Lukion jälkeen hevosten ohella tein kuitenkin töitä vaatealalla, kunnes päätin hakeutua hevosalle kokonaan. Valmistuin Ypäjältä ratsastuksenohjaajaksi vuonna 2004, jonka jälkeen työskentelin muutamassa suuremmassa tallissa ja ratsastuskoulussa freelancerina, ja pian vakituisena opettajana isossa koulussa Vantaalla lähellä Hyrylää.
Kävimme Tintin kanssa samaan aikaan ratsastuksenopettaja-opinnot 2006-2007 Ypäjällä, mutta omien ja hevosten sairastelujen ja vammojen vuoksi valmistuin vihdoin vasta nyt kesällä 2012. Oman hevosalan yrityksen perustin syksyllä 2011, joka toi paljon uusia haasteita ja kokemuksia, mutta nyt se jäi hattuhyllylle, kun astuin Poni-Haan saappaisiin virallisesti 

3. Kilpailu-ura?
Aloitin kilpailemisen Poni-Haassa suurinpiirtein vuonna 1995. Ihanalla edesmenneellä Isin-Tytöllä kilpailin ponivuosina seura- ja aluetasolla, ja useana vuonna RKO-mestaruuksissa. Myöhemmin kilpailin kansallisia koulu- ja estekilpailuita omalla suomenhevosori Hopean Pojulla, joka oli Chrisse Fagerströmin kasvatti ja täysveli muille Hopean suokeille. Pojun kanssa ylsimme aina 120cm esteluokkiin ja vaativan B:n kouluradoille. Nyt tähtäimessä ovat nuorten hevosten luokat Karelian kanssa. Parhaat onnistumiset kilpailuissa ovat kuitenkin tulleet aina ihan helpoissa ja pienissä luokissa, kun koulutettava hevonen tai poni pysyy radalla, hyppää kiltisti kaikki pienet esteet, tai tekee pysähdyksen ravista!

Anne ja Poju
4. Oma(t) hevoset?
Nyt jo vihreillä niityillä laukkaavaa Hopean Pojua ei sovi unohtaa tässä kohdassa. Tällä hetkellä minulla on 6-vuotias pieni ja kipakka ponitamma My Tricky Joy eli Iitu, ja 4-vuotias hannovertamma Karelia Carrus eli Karelia. Iitu asuu toisella tallilla, ja opettaa vuokraajalleen hevosenpidon arkea.

5. Lempi tuntiponi, miksi?
Mahtavia persoonia ovat Rölli, Steven, Prinssi ja Kerppu. Meillä on ihania ja taitavia poneja talli täynnä, mutta Rölli ja Steven erityisesti niiden energisen, positiivisen ja innokkaan asenteensa takia, ja Prinssi, koska "me ollaan oltu kavereita ihan alusta asti", ja Kerpun työvuosia ja metkuja on vaan jokaisen kunnioitettava!

 6. Lempi tuntihevonen, miksi?
Mielestäni tallissa on todella hienoja ja ihania hevosia kaikissa karsinoissa. Della ja Bambi ovat viimeisimpinä olleet satulan alla, ne palkitsevat hyvästä ratsastuksesta. uusimmat hevoset ovat mahtavia kaikki. Täytyy kuitenkin sanoa, että Hopsukin näytti epäilijöille taivaan merkit, kun ratsastin sillä tovi sitten laukassa sulkuja ja vaihtoja... Se on viisas, tietää milloin kannattaa, ja erityisesti milloin ei kannata... Työmyyrät ja palkitsevat hevoset ovat lemppareitani.

7. Millainen on hyvä oppilas?
Innostunut, motivoitunut, ja ratsastusharrastuksen sekä erilaisten hevosten haasteet ymmärtävä. Lapset ovat mahtavia, kun saavat iloa kävelylenkistä maastossa tai ristikon ylittämisestä. Nuoret kasvavat itse vauhdilla, ja hallitsevat istuntaansa ja apujen käyttöä kerta kerralta paremmin. Aikuiset pohtivat kuulemaansa ja oppimaansa, ja kehittyvät edelleen, vaikka ratsastusvuosia olisikin takana jo 50!


Anne ja Iitu
8. Opettajan urasi tähtihetki?
Aiemmin oppilaanani ollut entinen ratsastuskouluoppilas on nuoresta iästään huolimatta edennyt kansallisten poniesteratsastajien kärkeen, ja voitti tänä vuonna Ponicupin. Alan lehden etusivulla oli hieno koko sivun kuva tästä ratsukosta, se tuntui mahtavalta.

9. Mukavinta työssäsi?
Ehdottomasti työkaverit, eli ihmisten lisäksi hevoset ja ponit. Palkitsevaa on myös seurata ratsastajien kehittymistä harrastuksessa. On hienoa, kun omia oppilaita näkee hevosalalla töissä, tai kilpailemassa omilla ratsuillaan. Mukavia ja piristäviä hetkiä tuo myös ratsastajien iloiset ilmeet tunnin jälkeen.

10. Hauskin kommelluksesi hevosten kanssa?
Niitä on paljon... Aikanaan, kun kiersin paljon Suomea Pojun kanssa kilpailuissa, meille sattui aina jokin autoon tai traileriin liittyvä ongelma. On istuttu valtatien reunalla ottamassa aurinkoa hevosen kanssa, kun rengas pyyhkäisi ohituskaistaa, on ajettu 85 kilomeriä harhaan ja takaisin keskellä yötä... Pojun kisareissuista on eniten hauskoja muistoja.

11. Hevosaiheinen mottosi?
Ratsastus on urheilulaji. Ratsastajan tärkein varuste on hevonen. Haluamme hevosen olevan kiltti, herkkä, miellyttävä ja yhteistyöhaluinen, joten pidämme hevosista yhtä hyvää huolta kuin itsestämmekin urheilijana. :)


Karelia