perjantai 30. maaliskuuta 2012

Esittelyssä Poni-Haan opettajat: Synnöve

Juttusarjan Poni-Haan opettajista aloittaa erityisesti poni-opena tunnettu Synnöve Hagman, joka on valitettavasti nyt siirtymässä uusien haasteiden pariin pitkän Poni-Hakalaisuutensa jälkeen.
1. Milloin aloitit ratsastuksen?
Poni-haassa n. 16-vuotiaana. Chrisse opetti ja silloin oli vielä vuohet ja pukit, pelkäsin vuohia. Sitä ennen hoidin hevosia esim Tuomarinkylässä. Asuessani Englannissa hoidin ja ratsastin myös. Alunperinhän minusta piti tulla kengittäjä!
2. Koulutus, ura?
Koulutukseltani olen lastenohjaaja, työskennellyt myös päiväkodissa keittäjänä. Olen työskennellyt myös Kirkkonummen kotieläinpihassa.
Työskennellessäni kenttäratsastaja Ingemar Teräksen tallilla maastoja vetämässä ja tallia tekemässä, tajusin, että mitä haluan “isona” tehdä työkseni, tulla ratsastuksen opettajaksi. Siitä alkoikin opettajan urani.
Poni-Haassa aloitin työt vuonna 1999 tenavatuntien parissa, sitten sainkin jo enemmän tunteja. Vuonna 2003 pääsin Harjun oppimiskeskukseen ratsastuksen ohjaaja-linjalle. Vuonna 2005 ratsastuksenohjaaja-tutkinnostani oli suoritettu kaikki muut osat, paitsi oma esteratakoe (jonka toivon jonain päivänä suorittavani, kun löydän itselleni sopivan ja turvallisen ratsun).
Olen perehtynyt istuntaan olen Centered Riding 1-tason ohjaaja ja käynyt Centered riding-kursseilla Suomessa ja Itävallassa.
Haluan jatkuvasti oppia lisää ja kouluttautua. Tähtäimessäni on vielä Centered Riding 2-tason ohjaajan pätevyys.
3. Lempi tuntiponi, miksi? Tykkään kaikista, ei ole varsinaista suosikkia, kaikki ovat hyviä työkavereita.
4. Lempi tuntihevonen, miksi?
Lassi, olen ratsastanut ja hypännyt sillä paljon. Lassilla suoritin keväällä 2011 harrasteohjaajan tutkinnon koulu- ja este osuuden hyvin arvosanoin Lassi oli mukanani myös Centered Riding-kurssilla Suomessa.
5. Millainen on hyvä oppilas?
Keskittyy, kuuntelee, yrittää. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan liikunnallinen.
6. Opettajan urasi tähtihetki? Esimerkiksi viime syksynä kokeneiden ratsastajien kanssa. Muuttivat omaa istuntaansa ja saivat hevosensa liikkumaan hyvin. Parhaita hetkiä ovat, kun saa oppilaan ymmärtämään uusia asioita ja näkee edistyksen. Ja se, kun näkee AHAA-elämyksen. Nämä ovat huippuhetkiä!
7. Hauskin kommelluksesi hevosten kanssa?
Tahtan kanssa estetunnilla ympyrällä: Tahta lähti kuskaamaan esteelle.
Eräällä kerralla Kerppu oli unohdettu varustaa tenava-tuntia varten. Hoitaja meni avaamaan Kerpun karsinan oven kun muut olivat jo lähteneet. Kerppu totesi, että hän on myöhässä ja karkasi laukaten suoraan maneesiin, koska maneesin ovi oli vielä auki!
Eräällä alkeiskurssilla taas vanhat konkari-ponit veivät ratsastajansa suoraan kaartoon, kun tarkoituksena oli ratsastaa koko rata leikkaa. Mukana olivat ainakin Gasse, Jetta ja Prinssi.
Eräs aikuisratsastaja taas laittoi ohjat omalle kaulalleen, kun pyysin laittamaan ohjat kaulalle. Paljon hauskoja hetkiä tulee mieleeni.
8. Hevosaiheinen mottosi?
Mitä teen, niin teen kunnolla, pätee myös opettamiseen ja ratsastukseen.
9. Kun lopetat opettamisen Poni-Haassa, mitä jäät ikävöimään eniten?
Hoitajia, ratsastajia, oppilaitani sekä Lassia.
10. Mitä jotkosuunnitelmia sinulla on?
Seuraavaksi lähden keski-suomeen Hankasalmen ratsastuskoululle vastuuopettajaksi. Tätä voi pitää hyppynä tuntemattomaan, kun on aina asunut pääkaupunkiseudulla. Katsotaan, minne tieni vie sen jälkeen.
Haluan lähettää kiitokseni kaikille, on ollut ilo tutustua erilaisiin ihmisiin. Erityiskiitokset hoitajille ja oppilaille, teitä jään kaipaamaan!

3 kommenttia:

  1. Oiih Synnöve opettaa nykyään esim minua :))

    VastaaPoista
  2. Synnöve on maailman paras opettaja!! Se opettaa mua tapiolanratsastuskoululla.

    VastaaPoista
  3. Synnöve on paras! Hän on ollut aina opettajani Tapiolan Ratsastuskoulussa.

    VastaaPoista