tiistai 26. lokakuuta 2010

Talvista tunnelmaa


(c) Titta Saari

 Perjantaina iltapäivällä tallin piha näytti näin talviselta. Mukava valkoinen matto peittikin pihaa koko perjantai-illan ja pitkälle lauantaita. Lauantaina auringon ollessa korkeimmillaan sen lämpö oli liikaa ohuelle lumipeitteelle ja iltapäivällä oli oikein keväinen ilma lumen sulaessa.

Pakkasia ja tarhojen jäätymistä odotellessa onkin ehkä syytä myös muistuttaa likaisista hevosista. Tunnille kannattaa taas tulla hyvissä ajoin, hevonen saattaa vielä myöhään illallakin odotella harjausta. Varsinkin pahimpien kurakelien aikaan hevoset ihan oikeasti ovat mutakuoren alla ja jos hoitajaa ei ole, harjaaminen kuuluu ratsastajalle. Siihen voi mennä pidempään kuin viisi minuttia ja jokainen varmasti ymmärtää, ettei likaisella hevosella voi mennä ratsastamaan. Olkaa siis kiitollisia hoitajille, jos he ovat hevoset harjanneet valmiiksi. Se säästää ratsastajilta paljon aikaa ja työtä.

Sateista ja pakkaista puheen ollen. Maneesiin mennään nykyään sisäkautta. Kauan rakenteilla ollut reitti on vihdoin valmis ja käytössä. Poniope avaa oven tuntien päättyessä ja huutaa hevoset lähtemään, odottelu tapahtuu karsinoissa. Kulkureitti on siis ponipäätyyn, maneesiin ponipäädyn (tallin ja maneesin) kulmassa olevasta ovesta, tallin puoleiselle lyhyelle sivulle ja katsomon edestä hevospuolelle. Hevoset lähtevät siis ensin ja sen jälkeen ponit, jotka menevät suoraan asiallisesti kaartoon. Muistakaa kaikki varoa takarivin tulisia tammoja ja Rölliä, näiden ponien kaviot nousevat tavallista herkemmin. Tämä uusi reitti vähentää sateessa kulkemisen (ja seisomisen) minimiin. Talliin kuljetaan edelleen vanhaa reittiä ulkokautta ja yksäristä sisään. Muistakaas kaikki, että viimeinen sulkee aina oven, myös hevosen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti